Srbija

11.06.2014. 09:51

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Maline stižu, a putevi prekinuti

Srbija

11.06.2014. 09:51

U Kosjeriću je vreme za berbu malina, ali ljude posle poplava muče druge brige. Proradila su klizišta, prekinuti su putevi, koje sada ponovo probija vojska.
A nekima je, zahvaljujući vojnoj inženjeriji, put po prvi put stigao do kuće.
Skoro mesec dana žitelji zaseoka Blagojevići u opštini Kosjerić su odsečeni od sveta, a u malinjacima već stižu prve maline za berbu. „Malina zri, već truli. Znači nemamo kuda da prođemo do hladnjača da odvezemo“, kaže Miloš Lazarević iz Blagojevića. 
„Moraju ljudi razumeti i opštinu i nas. Nije imalo mehanizacije, nije se to samo desilo na jednom mestu u Blagojevićima, nego u Godečevu se desilo u svim zaseocima“, rekao je Dragan Tošić, predsednik MZ Godečevo. 
Iako se odvijaju radovi na sanaciji brojnih klizišta na teritoriji opštine Kosjerić, procedura angažovanja izvođača je usporena nakon ukidanja vanredne situacije. 
„Onda idu na red javne nabavke i sve što sledi po zakonu. Međutim, te procedure su jako duge i zato smo pozvali Vojsku Srbije da nam pomogne“, kaže Milijan Stojanić, predsednik opštine Kosjerić. 
Vojska se prvo pozabavila sanacijom zaseoka Zabava čijim žiteljima nije bilo zabavno da gledaju kako rečica, kada nabuja, odnosi puteve, mostove i izaziva klizišta i odrone. Zaseok Zabava dobio je naziv po istoimenoj reci, koja nakon poslednjih poplava možda i ne zaslužuje takav optimističan naziv. 
A život u Zabavi nije bio zabavan ni pre poplava. Nesreća im je donela jednu radost. Zahvaljujući Vojsci Srbije dobili su novi put. 
„Bože oprosti, Bog ne bi mogao ovo uradi. Nego jedina vojska i opština naša, eto“, kaže Matije Milovanović. 
Čim završe u Zabavi, inženjerci nastavljaju ka Blagojevićima i još nekoliko odsečenih zaselaka opštine Kosjerić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.