Svet

13.06.2014. 12:16

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

U crnogorski turizam se trenutno investira tri milijarde evra

Svet

13.06.2014. 12:16

Planirani iznos ugovorenih investicija u crnogorski turizam u ovom trenutku iznosi između 2,5 milijarde evra i tri milijarde evra.

To je izjavio direktor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Saša Radović, navodeći da je Crna Gora po ulaganjima u turizam po glavi stanovnika na prvom mestu u Evropi i lider po brzini razvoja turizma, po oceni svetske turističke zajednice.

Ukazao je da je u toku realizacija nekoliko velikih projekata, što se pre svega odnosi na izgradnju druge i treće faze projekta Porto Montenegro, kao i „Porto Novi“ – ekskluzivni rizort koji se gradi na mestu bivše kasarne u Kumboru gde će biti izgrađen ekskluzivni rizort „One and only“, naveo je Radović.

On je rekao da se i na Kraljičinoj plaži, uvali između Bara i Budve, gradi još jedan rizort, a najveći projekat je onaj na poluostrvu Luštica u okviru koga se gradi kompletno novo turističko naselje sa osam hotela sa četiri i pet zvezdica. 

Radović je ukazao da se realizuju i mali turistički projekti – mali hoteli, pansioni koje finansiraju mali investitori, a koji su, dodao je, takođe značajni. 

Kada je reč o predstojećoj sezoni, Radović je kazao da će ona biti izazovna. 

Kako je objasnio, u prva četiri meseca zabeležen je rast dolazaka i noćenja od šest odsto, ali će kriza u Ukrajini, donekle izmenjena socijalna situacija u Rusiji i katastrofalne poplave u regionu biti otežavajuća okolnost. 

Radović je precizirao da je prošle godine Crnu Goru posetilo 350.000 gostiju iz Srbije, za koje je Crna Gora i dalje omiljena turistička destinacija, ispred Grčke, Turske, Hrvatske…. 

On je napomenuo da su 10 odsto bili domaći turisti. 

Govoreći o dugoročnim planovima, Radović je ukazao da je broj ležajeva u hotelskom smeštaju trenutno 40.000, a cilj je da do 2020. godine bude blizu 100.000.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Зато што се Чеда није кандидовао на изборима што доводи до тога да није имао новац за бело, па је бог решио да га награди! petarstajic878@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.