Srbija

13.06.2014. 12:34

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Karneks otpušta 72 radnika

Srbija

13.06.2014. 12:34

Poslovodstvo Industrije mesa Karneks u Vrbasu, u većinskom vlasništvu MK grupe Miodraga Kostića, najavilo je da će otpustiti 72 radnika kao tehnološki višak.
Ističući da takvoj odluci nije prethodio dijalog s predstavnicima zaposlenih, sindikalni rukovodioci su od generalnog direktora „Karneksa“ Jaroslava Stupavskog zatražili da povuče Predlog programa rešavanja viška zaposlenih, prenose Novosti.
Sindikalci su se za pomoć obratili lokalnoj samoupravi, navodeći da bi nagovešteno otpuštanje radnika „Karneksa“ još više pogoršalo socijalnu kartu u opštini, u kojoj se poslednjih godina, prvenstveno proglašavanjem zaposlenih za tehnološke viškove, dramatično povećao broj nezaposlenih. 
„Od 72 radnika sa kojima kompanija namerava da raskine ugovor o radu, samo su dva pristala da dobrovoljno napuste posao. Ostali su se našli na spisku za otpuštanje bez svoje saglasnosti. To je nedopustivo, jer dok se, s jedne strane, daje otkaz stalnim radnicima, istovremeno su angažovani sezonci na povremenim i privremenim poslovima, čiji se broj kreće od sto pa do više od dvesta. Sezonci oduzimaju posao stalnim radnicima, od kojih su znatno manje plaćeni, jer dobijaju minimalce, a nemaju pravo na putne troškove“, kaže predsednik sindikata „Nezavisnost“ u „Karneksu“ Milojica Živković. 
Otkako je „MK grupa“ 2011. godine preuzela većinsko vlasništvo „Karneksa“ od engleskog Investicionog fonda „Ašmor“, broj zaposlenih, a bilo ih je 1.856, smanjio se za više od 800. Planiranim najnovim otpuštanjem, iz vrbaške industrije mesa bi na birou rada završilo ukupno oko 900 radnika, piše list.. 
„Smanjena potreba za radnom snagom tumači se padom proizvodnje, ali je povećana produktivnost rada, sa više proizvoda po radniku. Uz to, „Karneks“ u poslednje tri godine ostvaruje dobit i uredno servisira sve obaveze, pa ni s te strane nema razloga za otpuštanje radnika“, kaže Živković. 
Predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata u Vrbasu Goran Roganović pozvao je kreatore novog Zakona o radu da se na slučaju otpuštanja radnika u „Karneksu“ uvere u zloupotrebe poslodavaca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.