Svet

13.06.2014. 13:03

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rastu cene nafte zbog iračke krize

Svet

13.06.2014. 13:03

Cene nafte su nastavile da rastu, dostigavši devetomesečne maksimume, nakon što su se ekstremisti približili iračkoj prestonici Bagdadu.
Barel američke „lake“ nafte (WTI) za isporuku u julu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 47 centi na 107 dolara po barelu, nakon što je juče u Njujorku skočio 2,13 dolara na najviši nivo od septembra, prenela je agencija Frans pres.
Barel severnomorske nafte tipa „brent“ za julsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 113,30 dolara, odnosno 28 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, kada je „brent“ poskupeo 3,07 dolara. 
Islamski ekstremisti u Iraku zauzeli su Sadiju i Džalavlu, gradove u provinciji Dijala, a danas su nastavili da se sukobljavaju sa iračkim snagama kod Bakube, čime se sve više približavaju Bagdadu. 
Irak je drugi po veličini proizvođač sirove nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), dnevno proizvodi oko 3,5 miliona barela tog energenta i ima pete po veličini rezerva nafte u svetu. 
Analitičari strahuju da bi eskalacija nasilja u toj zemlji mogla da dovede do skoka cena nafte. Kompanija „Filip fjučers“ upozorava da bi eventualni rast cena energenata ukočio globalni privredni rast, a možda i doveo do nove recesije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.