Svet

13.06.2014. 15:51

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Preti li opasnost od deflacije u Evropi

Svet

13.06.2014. 15:51

Inflacija je u Nemačkoj u maju usporila na četvorogodišnji minimum, a dosta je niska i u Španiji i Italiji, pokazali su podaci u Evropi.
I to samo nedelju dana nakon što je Evropska centralna banka (ECB) pokrenula niz mera za odbranu od deflacije.
Nemačka inflacija je prošlog meseca usporila na 0,6 sa 1,1 odsto iz aprila, spustivši se na najniži nivo od februara 2010, prenosi agencija Frans pres. 
U Španiji su istovremeno potrošačke cene porasle svega 0,2 odsto, navodi tamošnji Zavod za statistiku. U Italiji je inflacija usporila na 0,1 sa 0,4 odsto, dok je u Finskoj iznosila jedan odsto. U Portugaliji je u maju zabeležena inflacija od 0,3 odsto, u Irskoj 0,4 odsto, a u Francuskoj 0,8 odsto. 
Inicijalni podaci Evropskog zavoda za statistiku pokazuju da je u monetarnoj uniji inflacija u maju usporila na 0,2 sa 0,5 odsto iz aprila. Konačni podaci očekuju se u ponedeljak. 
Niska inflacija u evrozoni podstiče zabrinutost da je monetarna unija na ivici deflacije. Iako pad cena zvuči kao dobra vest za potrošače, on zapravo može postaći odlaganje kupovine u iščekivanju dodatnog pada, što koči tražnju i celokupnu ekonomiju. 
Takva strahovanja podstakla su ECB da prošle nedelje snizi ključne kamatne stope i pokrene niz mera u cilju labavljenja monetarne politike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.