Vesti iz sveta

12.02.2019. 09:47

Al Jazeera

Autor: Nova Ekonomija

U Francuskoj antisemitizam porastao za 74 odsto

Broj antisemitističkih napada porastao je sa 311 u 2017. na 541 u 2018. godini, navodi francuska policija.

Antisemitizam je u 2018. u Francuskoj porastao 74 posto, izrazio je u ponedeljak žaljenje francuski ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner nakon nedavnih protivjevrejskih ispada u Parizu i okolini.

„Antisemitizam se širi poput otrova“, istaknuo je Kastaner u Sainte-Genevieve-des-Boisu, južnom predgrađu Pariza, gde se na meti vandala našlo stablo zasađeno u sećanje na Ilana Halimija, mladog Jevreja ubijenog 2006.

Broj antisemitističkih napada narastao je sa 311 u 2017. na 541 u 2018, dodaje ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Hina.
—————————————————————————————————–
PROČITAJTE JOŠ:
——————————————————————————————————
Nazivajući te postupke „napadom na nadu“, rekao je da vlada neće „dopustiti da ijedan od njih ostane nekažnjen“.

„Napad na religiju, napad na Ilana Halimija, napad je na Republiku“, istaknuo je ministar, dodajući da su na „meti napada i katoličke crkve“.

„U sučeljavanju s lošim vetrovima antisemitizma Republika će se ujediniti. To je njena čast, njena dužnost“, objavio je na Tviteru državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Loren Nunez.

Drvo zasađeno u spomen na Ilana Halimija, na kome je i njegova fotografija, prepiljeno je pri dnu.

Dva opštinska službenika koji su došli da urede mesto uoči godišnje komemoracije u sredu pronašli su „dva mlada stabla, jedno potpuno, a drugo delimično prepiljeno“, objavila je nešto ranije opštinska vlast koja je podnela tužbu.

Prvo drvo je zasađeno 2006. godine, kada je mladić od 23 godine bio otet, mučen i umro od zadobijenih povreda u pariškom predgrađu, a drugo na desetu godišnjicu desetoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.