Beograđanin Goran Mekić u Izrael se doselio 1993. godine i počeo život u kibucu Magen.
Živeći u Beogradu nije ni slutio da će ga put odvesti u Izrael, a još manje da će se baviti poljoprivredom.
Smejući se kaže da nije znao kako izgleda kombajn dok je živeo na beogradskom asfaltu.
Prva destinacija po dolasku u Izrael kibuc Magen je njegovo odredište gde živi i danas sa porodicom.
Kibuc Magan nalazi se na jugozapadu Izraela uz sam pojas sa Gazom na udaljenosti od 4,5 km, piše
Agroklub. „Bez obzira što su sukobi česti i što je kibuc u prvoj liniji fronta, obrađujemo zemlju i radimo koliko nam vojska dozvoljava“, kaže Goran.
Kibuc je društveno zemljoradnička komuna sa zajedničkom svojinom i demokratskim strukturama upravljanja. U Izraelu trenutno ima oko 230 kibuca, u njima živi i radi u proseku od 200 do 1000 članova. U kibucima danas živi svega tri odsto stanovništva, u prošlosti su kibuci imali veoma važnu ulogu u stvaranju i formiranju današnje države Izrael.
Osnovna delatnost kibuca bazirana je na poljoprivrednoj proizvodnji. Usavršavanjem i usložnjavanjem poljoprivredne proizvodnje mnogi kibuci počeli su da se bave industrijskom proizvodnjom. Danas nije čudno videti kibuc koji u svom vlasništvu ima fabriku ili farmu krava.
Kibuc Magen ima fabriku za proizvodnju solarnih panela, Magen Eko Enerdži (Magen Eco Energy), a pored nje poseduje i dve ćerke fabrike od kojih se jedna nalazi u Nemačkoj, a druga u Americi. U korporaciji sa još dva kibuca posluje i fabrika za proizvodnju hlorinatora za bazene, farmu krava, fabriku za ambalažu, pakovanje i izvoz proizvoda u inostranstvo.
„Jojoba ili „pustinjski cvet“ je pustinjska biljka koja raste u visinu do dva metra. Njeni plodovi podsećaju na maslinu i sadrže više od 50 % biljnog ulja. Biljka ne zahteva mnogo ulaganja i navodnjavanja što je za proizvodnju u našim agroekološkim uslovima jako bitno“, navodi Goran.
Izrael je vodeći proizvođač jojobinog ulja danas u svetu. Gajenje jojobe zastupljeno je u delu Izraela pod nazivom Negev, koja se nalazi na jugu Izraela, gde se nalazi i kibuc Magen.
Specifične odlike jojobe ogledaju se u opstanku i u najtežim pustinjskim uslovima i da bez problema uspeva bez vode i više od šest meseci.
Ovalni listovi jojobe tvrdi su i debeli, zgusnuti sivozelene boje i sprečavaju gubitak vlage u ekstremno suvoj klimi. Biljka raste sporo i do pojave prvih plodova potrebno je sačekati više godina. Veoma je otporna i može da izdrži ekstremno visoke temperature i do 600 stepeni Celzijusa, koren jojobe dugačak je do nekoliko metara. Dvodoma je biljka.
Plodovi obično opadaju krajem leta, a prikupljanje se vrši specijalnim mašinama patentiranim u Izraelu. Za prikupljanje plodova nije potrebno puno radne snage, prikupljane se obavlja lako i jednostavno.
„Sa površine od oko 10 ari prikupi se 300 do 500 kg plodova, dok su prinosi u Americi i drugim zemljama mnogo niži. Imamo čime da se ponosimo, jer su nas mnogi ubeđivali da ne postoje teorijske šanse za takvim prinosom. Svakako da pravilnom primenom hraniva u ishrani biljaka i navodnjavanjem prinosi mogu biti još veći“, kaže Goran.