Svet

25.06.2014. 12:45

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Etihad preuzeo 49 odsto Alitalije

Svet

25.06.2014. 12:45

Etihad ervejz i italijanska Alitalija potvrdili su da su se dogovorili o transakciji kojom avio-prevoznik iz UAE preuzima 49 odsto vlasničkog udela Alitalije.

Obe avio-kompanije će sada preći na finalizaciju dokumenata o toj transakciji, što je pre moguće, navedneo je u zajedničkom saopštenju Alitalie i Etihad ervejza.

Zaključenje investicije, kako se navodi, podleže finalnim regulatornim odobrenjima. 

Nijedna od kompanija nije obelodanila uslove ni obim Etihadove investicije, iako je početkom ovog meseca italijanski ministar za infrastrukturu, Mauricio Lupi, izjavio da Etihad želi da investira 560 miliona evra i da je obećao ulaganja od dodatnih 690 miliona evra u Alitaliju u naredne četiri godine. 

Kako je tada izjavio Lupi, Etihad takođe namerava da broj zaposlenih u Alitaliji smanji za 2.251 na 11.470. 

Alitalija, koja godinama posluje neprofitabilno, od prošle godine traži novog partnera, pošto je francusko-holandski avioprevoznik Er frans-KLM odbacio učešće u dokapitalizaciji italijanske kompanije. 

Nacionalna aviokompanija UAE, Etihad ervejz, strateški je partner srpskog avio-prevoznika Er Srbije, sa 49 odsto vlasničkog udela. 

Etihad ima vlasnički udeo i u kompanijama „Airberlin“, „Air Seychelles“, „Virgin Australia“, „Aer Lingus“, „Jet Airways“ i očekuje regulatorno odobrenje za investiciju u regionalnom avioprevozniku u Švajcarkoj „Darwin Airline“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Jasno je da admistracija pod vođstvom Šešeljevih I Vučićevih nepismenih kadrova ne zna da ceni prave stručnjake. Na ovaj način razjuriće ili pasivizovati sve one koji znaju posao, pa će opet u pomoć zvati Blera ili Đulijanija, svoje plaćenike našim parama.
    Ne vredi.
    Pita se od … ne pravi, kaže naš narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.