Svet

25.06.2014. 12:48

B92

Autor: Nova Ekonomija

Azijski tajkun ulaže 10 miliona u veštačko meso

Svet

25.06.2014. 12:48

Najbogatiji čovek iz Azije Li Ka Šing uložio je deset miliona dolara u bruklinski startap koji uzgaja sintetičko meso i kožu.

Ovo je drugo veliko ulaganje milijardera baziranog u Hongkongu u sintetičke prehrambene proizvode, nakon što je 2013. investirao u firmu koja proizvodi zamenu za jaja biljnog porekla.

„Modern medou“ uzgaja meso i kožu u laboratorijskim uslovima na podlogama od životinjskih ćelija procesom biofabrikacije, a meso i koža navodno imaju isti ukus, miris i izgled kao „prava stvar“.

Lijeva investicija deluje sasvim logično ako se zna da Kina ima problem sa bezbednosnim standardima u prehrambenoj industriji, ali i zbog činjenice da će svetska potražnja za životinjskom kožom trebalo da u naredne četiri godine dostigne vrednost od 92 milijlarde dolara. 

Cene kravlje kože su u poslednje vreme porasle za čak 30 odsto u nekim delovima sveta, a Kina je među najvećim proizvođačima na planeti. 

„Svi želimo čist i održiv svet“, prokomentarisao je Li svoju novu poslovnu avanturu. 

Li Ka Šing je težak 31,9 milijardi dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.