Srbija

26.06.2014. 09:38

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Kuen: Reforme neophodne, trenutno stanje nije održivo

Srbija

26.06.2014. 09:38

Predsednik Saveta stranih investitora Frederik Kuen kaže da Vlada treba da pokrene i sprovede korenite reforme jer trenutno okruženje nije održivo ni za koga.
Kuen je uoči „Rijaliti ček“ konferencije kazao agenciji Beta da je potrebno hitno unaprediti pet oblasti u Srbiji, kako bi se poboljšalo poslovno okruženje – opšti pravni okvir, propise iz oblasti poreza, radnog prava, nekretnina i izgradnje i nadzora nad tržištem.
„Ključni ciljevi su da se stvori pravni okvir koji je u potpunosti usklađen sa standardima Evropske unije, unese konzistentnost u poreski sistem, stvori fleksibilnije tržište rada, pojednostave propisi koji se odnose na nekretnine i izgradnju i uspostavi efikasan sistem tržišnog nadzora“, naveo je Kuen. 
Na pitanje koji uslovi poslovanja u Srbiji predstavljaju najveći problem stranim investitorima, on je kazao da je loša primena zakona ključni problem. 
Pored toga, dodao je, potrebno je stvoriti jednake uslove poslovanja kroz privatizaciju i efikasan javni sektor i unaprediti propise. 
Govoreći o reformskim zakonima koje najavljuje Vlada Srbije, Kuen je kazao da se planiranim izmenama Zakona o stečaju očekuje podizanje transparentnosti i efikasnosti stečajnog postupka, dok će očekivane izmene Zakona o radu podržati većinu prošlogodišnjih preporuka Saveta iz „Bele knjige“. 
On je izrazio očekivanje da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji rešiti pitanje konverzije na održiv način i da će pojednostaviti postupke za dobijanje dozvola. 
„Da bi se stvorili jednaki uslovi za poslovanje, vlada bi trebalo da završi privatizaciju i da korporativno uredi javna preduzeća“, rekao je Kuen. 
Analizom perioda od sedam meseci, nakon izdanja poslednje „Bele knjige“, Savet stranih investitora je, prema rečima Kuena, uočio da je u Srbiji ostvaren napredak u oblastima opšteg pravnog okvira, poreza, nezakonite trgovine, telekomunikacija i informacionih u tehnologija, hrane i poljoprivrede, lizinga i osiguranja. 
On je istakao da skoro nikakav napredak nije pokazan u oblastima ljudskih resursa i nekretnina. 
„Svesni smo da su u toku važne izmene nekih ključnih zakona, naprimer Zakona o radu, i nadamo se da ćemo videti neke opipljive i pozitivne rezultate“, dodao je Kuen. 
Govoreći o prodaji velikih javnih preduzeća u Srbiji, on je ocenio da je proces privatizacije presudan za stvaranje jednakih uslova za poslovanje, navodeći da je preporuka Saveta da se on završi u okviru novih rokova. 
„Jedino rešenje za oporavak tih kompanija, bilo da se privatizuju ili ne, jeste uvođenje korporativnog upravljanja i njihova profesionalizacija“, istakao je Kuen. 
U Beogradu se danas održava četvrta „Rijaliti ček“ (Reality Check) konferencija na kojoj će predstavnici Vlade Srbije i Saveta stranih investitora razgovarati o pitanjima presudnim za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, ali i utvrditi status ekonomskih reformi pola godine nakon objavljivanja „Bele knjige 2013“. 
Savet stranih investitora je nezavisna poslovna asocijacija koja okuplja oko 130 kompanija sa inostranim kapitalom koje posluju u Srbiji, čiji je cilj promocija razvoja poslovnog okruženja i poboljšanje poslovne klime u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.