Svet

26.06.2014. 21:02

Gasprom ulazi u vlasništvo OMV-a

Autor: Nova Ekonomija

Gasprom ulazi u vlasništvo OMV-a

Svet

26.06.2014. 21:02

Ruski gasni gigant Gasprom bacio je na oko na austrijski OMV, pa tako trenutno pregovara sa fonodm IPIC iz Abu Dabija o kupovini njegovog udela od 24,9 odsto u austrijskoj naftno-gasnoj kompaniji.
Time je potvrđena izjava jednog austrijskog poslanika bečkom listu Kurir i Rojtersu da o tim pregovorima ima „konkretne naznake“.
Državni fond Emirata International Petroleum Investment Co (IPIC) ima u OMV-u udeo od 24,9 odsto i vezan je ugovorom s austrijskim državnim holdingom OIAG, koji u OMV-u ima 32 odsto vlasništva.
OIAG je naveo da ne zna ništa o tome da IPIC želi da ode iz OMV-a. Gasprom, IPIC i OMV su odbili da komentarišu vest. 
U utorak je Gasprom u Beču, u okviru posete ruskog predsednika Vladimira Putina Austriji, potpisao sa OMV-om ugovor o izgradnji austrijskog kraka gasovoda Južni tok.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Vreme teče, sve se vidi!

    Ovde treba navesti da nije izgrađena nova topionica već linija topljenja i fabrika sumporne kiseline, a njena izgradnja je koštala više od 300 miliona evra, to ne osporava tvrdnja da je utrošeno 250, a za onih 50 miliona evra treba da se pronađu putevi kretanja. Nisu dokazane, tehničke i funkcionalne garancije po ugovoru, već je 27. marta 2015. godine director projekta gospodin Marinković potpisao sa predstavnikom SNC Lavalinom primopredaju objekata u celini, a kada se desio požar u fabrici sumporne kiseline, čelnik RTB Bor je svu krivicu svalio na SNC Lavalin, ali nije smeo da ga tuži, već je SNC presudio u medijima. Na sudu bi se SNC zaštitio potpisanom primopredajom objekata. Sledeća nebuloza je da su postignuti bolji rezultati rada od ugovorenih, tehnološko iskorišćenje bakra 98,5%, a ja nudim opkladu, da je ono 80-90%, a za postignutom rekordnom proizvodnjom (40 kt/a, projektovana 80 kt/a) i profitom ne postoje dobre reči. Tehničko-tehnološke garancije, bar u medijima, po rečima čelnika RTB Bor, dokazao ih stručni tim izgradnje nove linije za topljenje i tim nadzora pod vodstvom prof. Ivkovića. Sud predstavlja sredstvo zamajavanja javnosti i prikrivanja načinjenih svojih grešaka i ništa više od toga, a arbitraža debelo košta, a rezultat u koris RTB Bor biće nula. Bolje rešenje je da se isproveravaju informacije iz “Insajdera” Branke Stanković. Ipak, vreme sve beleži: greške, promašaje, profite, gubitke i ostalog, no vreme ne leči ovakve greške i promašaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.