Srbija

01.07.2014. 12:42

RTS, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Zakon o radu još neće u skupštinu

Srbija

01.07.2014. 12:42

Predlog Zakona o radu ove nedelje ipak neće biti prosleđen u skupštinsku proceduru kako je najavljeno.
Naime, sednicu Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj bi se sindikati i poslodavci izjasnili o predloženim izmenama, predsednik tog saveta Branislav Čanak zakazaće za petak, 12. jul.
Čanak kaže da je na jutrošnjem sastanku sindikata sa premijerom i ministrom rada dogovoreno da se preciziraju odredbe o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i da će zbog dorade tih članova u izradu Zakona o radu narednih dana biti uključena još dva ministra pravde i trgovine Nikola Selaković i Rasim Ljajić. 
Sindikati su predložili i da se, u međuvremenu, organizuje javna rasprava o zakonu kako bi se ispoštovala procedura. 
Čanak je Tanjugu, posle sastanka sa premijerom, rekao da je dogovoreno da dva ministra sve primedbe i predloge „upakuju u pravnu formu“, kako bi bili razmatrani na toj sednici. 
Na sastanku sa premijerom, koji je trajao pola sata, Čanak kaže da su on i lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović još jednom predočili da bi bilo loše ukinuti prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, jer time ne bi preterano bolje bilo „biznis zajednici“, a sindikati bi, tvrdi, izgubili mnogo. 
Prema njegovim rečima, na sastanku je razjašnjeno koje bi bile posledice po sindikate, a koji benefiti za poslodavce usled ukidanja proširenog dejstva kolektivnih ugovora. 
„Ukidanjem proširenog dejstva kolektivnih ugovora ukinulo bi se i kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog“, rekao je Čanak, dodajući da bi se tako pravio veliki lom, a da ne bi bilo nikakve vajde. 
„Ako se oko toga dogovorimo sve ostalo rešavaćemo u hodu“, rekao je Čanak, navodeći da bi od velike koristi moglo da bude održavanje javne rasprave koja bi trajala nekoliko dana. 
Sastanku je premijera sa sindikalcima prisustvovao je i ministar rada Aleksandar Vulin. 
On je pre dva dana izjavio da će novi zakon o radu biti donet do polovine jula i da očekuje da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta biti održana što pre, „kako bismo sa sindikatima i poslodavcima poslednji put suočili suprotstavljene argumente i doneli konačnu odluku“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kao što jedna lasta ne čini proleće, tako ni neki primer uspešnog muškarca koji je u vezi sa starijom ženom ne predstavlja pravilo i garanciju za uspeh. Međutim, činjenica je da će uz odgovarajućeg partnera svaki drugi aspekt života biti lakši, bolji, uspešniji. Godine ne igraju ulogu.
    milenastojiljkovic@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.