Svet

03.07.2014. 11:28

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Zašto su novi automobili na Kubi i dalje egzotika?

Svet

03.07.2014. 11:28

Otkako je početkom godine uvedena slobodna prodaja vozila, na Kubi je prodato samo 50 novih automobila. 
Nakon što je država potpuno legalizovala trgovinu automobilima, najveća i praktično nepremostiva prepreka za Kubance sada su ogromne cene novih, ali i polovnih uvezenih vozila.
Dok prodaja novih automobila u Srbiji beleži pad iz godine u godinu, Kubanci tek od 2014. imaju priliku da prikupljaju statističke podatke o broju isporučenih novih vozila. Sudeći prema prvim pokazateljima prodaje, biće to jednostavan posao. 
Naime, kubanska vlada je krajem 2013. usvojila zakon kojim je ukinula ograničenja na kupovinu novih automobila. Međutim, Kubanci zbog drastičnog poskupljenja u prvih šest meseci kupili samo 50 automobila i četiri motocikla, preneo je Frans Info. 
Pre uvođenja novog zakona Kubanci su morali da traže dozvolu od ovlašćenih državnih prodavaca automobila za kupovinu novog vozila. 
Cene automobila na Kubi od stupanja na snagu novog zakona skočile su 400 odsto. Tako, na primer, Peugeot 208 košta 60.000 evra, dok Peugeot 508 ima cenu od čak 191.000 evra. Prosečna mesečna plata zaposlenih u državnom sektoru na Kubi iznosi 15 evra. 
Kubanske vlasti najavile su da će 75 odsto prihoda od prodaje automobila investirati u javni prevoz, ali teško da će građani od toga imati veliku korist, jer vrednost prodatih automobila za šest meseci iznosi 900.000 evra. 
Slično kao i u Srbiji, većina prodatih automobila u 2014. godini su polovna vozila. Međutim, za razliku od naše zemlje gde su polovnjaci relativno pristupačni, na Kubi su i polovni automobili prilično skupi, s obzirom da je prosečna cena prodatih primeraka iznosila oko 24.000 evra. 
Kubanske vlasti postepeno su liberalizovale tržište automobila, tako što su najpre 2011. omogućile građanima da kupuju i prodaju automobile jedni od drugih. Ipak, i za to im je bila potrebna posebna dozvola. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Želim da se zahvalim mr westhood što mi je dao kredit sam našao svjedočanstvo o tome kako prijatelj dobio kredit od apexloans i sam se prijavio za kredit i dobio kredit. Ako ste danas potrebna hitna kredit izbjeći internet prevaranata danas podnijeti zahtjev za legalno kredita putem e-maila; apexloans@yahoo.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.