Srbija

03.07.2014. 17:00

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Snižena prognoza privrednog rasta na Balkanu zbog poplava

Srbija

03.07.2014. 17:00

Bečki ekonomski institut (WIIW) snizio je svoju martovsku prognozu privrednog rasta za zemlje zapadnog Balkana- Srbiju, Hrvatsku i BiH, za prosečnih 0,5 odsto.
Prognoza rasta je snižena zbog poplava koje su pogodile to područje i zbog mera štednje.
S druge strane, prema oceni WIIW, privrede u većini zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope će ove godine rasti više nego što se očekivalo a u periodu od 2014. do 2016. prosečan rast bi mogao iznositi između dva i tri odsto godišnje.
Korišćenje podsticajnih fondova EU doveo je, pre svega u „mlađim“ zemljama članicama Unije, do porasta investicija i oživljavanja privrede, ukazao je ekonomista WIIW, Mario Holcner, na današnjoj prezentaciji izveštaja ovog Instituta u Beču. 
Ne isključujući mogućnost da je efekat podsticajnih fondova EU na ekonomsko oživljavanje pojedinih zemalja samo jednokratan, on je, ipak, dodao da se čini da postoje naznake da će uslediti i privatne investicije, kao i da se povećava potrošnja lokalnih domaćinstava. 
„Naša osnovna hipoteza je da je počela da se menja paradigma i da se pokreće motor privrede“, naglasio je Holcner. 
U izveštaju WIIW se konstatuje pogoršanje privrednih kretanja za Ukrajinu i Rusiju, ali i za baltičke zemlje, koje su pogođene ukrajinskim konfliktom, i za koje se u proseku smanjuje prognoza za 1,8 odsto. 
Ukrajina je jedna od tri zemlje u kojoj će privredni rast dalje opasti, i to za pet odsto, ističu eksperti WIIW. Za Srbiju bečki ekonomisti predviđaju smanjenje privrede od 1,0 odsto, a za hrvatsku ekonomiju od 0,5 odsto. 
Ukrajina i Srbija će naredne godine, prema WIIW, ekonomski stagnirati a Hrvatska će sa 0,7 odsto beležiti blag rast.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Želim da se zahvalim mr westhood što mi je dao kredit sam našao svjedočanstvo o tome kako prijatelj dobio kredit od apexloans i sam se prijavio za kredit i dobio kredit. Ako ste danas potrebna hitna kredit izbjeći internet prevaranata danas podnijeti zahtjev za legalno kredita putem e-maila; apexloans@yahoo.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.