Svet

08.07.2014. 10:13

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Tržište tableta i telefona ponovo u porastu

Svet

08.07.2014. 10:13

Svetsko tržište kompjuterske tehnike i mobilnih telefona (personalni računari, tableti, telefoni i smartfoni) porašće ove godine 4,2 odsto, na 2,4 milijarde uređaja, nakon pada od 9,5 odsto prošle godine.
Prema podacima jedne od najvećih istraživačkih i konsalting kompanija u oblasti informacionih tehnologija (IT) – Gartner, očekuje se da prodaja telefona u 2014. godini poraste 3,1 odsto na godišnjem nivou, na 1,9 milijardi uređaja. 
Gartner navodi da prodaja smartfona ima preovlađujući udeo (66 odsto) na tržištu telefona i taj trende će biti nastavljen, a udeo će se povećati na 88 odsto, preneo je Itar tas. 
Tradicionalno tržište personalnih računara (stoni kompjuteri i noutbukovi) ove godine će zadržati tendenciju sniženja tempa rasta. U poređenju sa prošlom godinom, ove će se prodaja smanjiti tri odsto, na 308,5 miliona uređaja. 
Prema oceni Gartnera, tržište tableta će pokazati usporavanje tempa rasta, ali će prodaja, kao i ranije, nastaviti da raste. 
U odnosu na prošlu godinu, tržište će porasti 23,9 odsto, na 256 miliona uređaja. Kako se navodi u izveštaju istraživanja, korisnici će smanjiti interesovanje zbog visokih cena tih uređaja. 
Dalji rast tržišta zavisiće od smanjenja cene tableta, a ne od njegove funkcionalnosti, navodi se u dokumentu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.