Svet

08.07.2014. 22:27

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Grenobl uvodi električne automobile u sistem javnog prevoza

Svet

08.07.2014. 22:27

Francuski grad Grenobl od oktobra počinje realizaciju projekta Smart City.
Program podrazumeva sistem iznajmljivanja inovativnih, 100 odsto električnih Tojotinih vozila povezanih sa javnim prevozom. 
Kako se navodi u saopštenju kompanije Toyota, 70 „i-ROAD“ i „COMOS“ ultra-kompaktnih električnih vozila ove kompanije biće dostupni za korišćenje u cilju promocije konekcije između javnog i privatnog „zelenog“ ličnog prevoza. 
Vozila će moći da se pune na oko 30 stanica kojima će upravljati Sodetrel (EDF grupa), i koje će se nalaziti u blizini stajališta javnog prevoza. 
Povezivanjem sa IT infrastrukturom javnog prevoza, ovaj novi način iznajmljivanja vozila će dopuniti ponudu Citélib-a, trenutnog servisa za iznajmljivanje automobila u Grenoblu, tako što će omogućiti korisnicima da uzmu jedno od malih električnih vozila na jednoj lokaciji i vrate ga na drugoj. 
Takođe, projekat ima za cilj promociju konekcije između javnog prevoza (tramvaji, autobusi, vozovi) i novog modela lične mobilnosti upotrebom malih vozila, koja ne zahtevaju onoliko prostora koliko zahtevaju konvencionalna vozila. 
Glavna ideja je omogućiti putnicima da voze prvih i zadnjih nekoliko kilometara svog puta, radi povećanja fleksibilnosti, očuvanja vremena, a u cilju smanjenja saobraćajne gužve i poboljšanja kvaliteta vazduha u centru grada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.