Svet

11.07.2014. 13:12

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Rusija otpisala Kubi dug od 31 milijardu dolara

Svet

11.07.2014. 13:12

Ruski predsednik Vladimir Putin je uoči današnje posete Kubi potpisao sporazum kojim se otpisuje 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem SSSR-u.
Na ovaj način Moskva će Havani otpisati više od 31milijardu dolara, saopštio je Kremlj. Putin danas stiže na Kubu u okviru šestodnevne posete Latinskoj Americi.
Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predviđa otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom osete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani. 
Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanja ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina. 
Putin će se na Kubi sastati sa sadašnjim i bivšim predsednikom, Raulom i Fidelom Kastrom. Na susretu će biti reči o trgovinskim odnosima dve zemlje i biće potpisani ugovori iz sektora energetike. 
Trebalo bi da budu sklopljeni i ugovori o izradnji i proširenju aerodroma, kao i o kupovini civilnih aviona. 
Moskva i Havana od 2005. godine obnavljaju odnose koji su prekinuti posla raspada ŠSR-a početkom 1990-tih. Rusija je deveti trgovinski partner Kube, dok su prva tri Venecuela, Kina i Španija. 
Ogroman dug Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprečavao normalizaciju njenih ekonomskih odnosa sa Moskvom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dve milijarde eura je ništa, iako deluje kao dosta para. Pa to nije ni 300 km autoputeva, a šta je to za prostor Balkana?
    Samo autoput kroz Toplicu ne bi mogao da košta manje od 500 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.