Srbija

17.07.2014. 22:52

B92

Autor: Nova Ekonomija

Država za topionicu u Boru izdvaja 40 miliona evra

Srbija

17.07.2014. 22:52

Država će za Rudarsko-topioničarski basen Bor izdvojiti 30 do 40 miliona evra do kraja godine za završetak topionice i reprogram dugova.
To je radnicima poručio premijer Aleksandar Vučić i od njih zatražio da zajedno s Vladom i rukovodstvom fabrike kontrolišu trošenje tog novca.
Država se neće odreći basena i sigurno će ako bude tražila partnera zadržati većinsko vlasništvo kaže premijer.
Bez, kako je sam rekao, dodvoravanja, premijer je poručio rudarima da je Vlada mogla da bira ili da proda RTB ili da kupi budućnost basena. 
Odlučila se za budućnost i spremna je da uloži 30 do 40 miliona evra.
Topionica bi trebalo da bude završena do kraja godine i okončanje tih radova trebalo bi da donese više novca Srbiji, jer 97 odsto proizvedenog u Boru, ide u izvoz. Dodatnu državno ulaganje podrazumeva veću odgovornost i strogu kontrolu trošenja tog novca. 
„Ljudi su tražili neku vrstu odgovornosti, a država se neće odreći jednog od svojih najvećih basena. Državi nije problem da ulaže, ali država traži rezultate“, rekao je premijer za B92. 
Vučić koji je sa rumunskim kolegom Viktorom Pontom bio u Boru kaže da bi sa oko 250 miliona uloženog državnog novca mogao problem da se reši. Prema njegovim rečima, rudari sa kojima je razgovarao tražili su jači rad inspekcijskih organa, motivisanije ljude, razgovarali su o budućnosti ali im se on, kako kaže nije dodvoravao. 
„Ovde je pitanje i odgovornog menadžmenta, možemo li da budemo odgovorniji nego što smo bili do sada“, naveo je Vučić i dodao da je smeo da dođe pred hiljadu radnika i da govori i onome što im nije prijalo. 
„Radnici znaju da, kada država nešto obeća, to i ispuni. Nisam ja ni lud ni blesav da dođem ovde među vas 1.000 i da pred svima kažem da ćemo Topionicu da završimo, a da se to ne desi. Ja sam rekao da će država pomoći zato što je to važno Srbiju, vašu decu i državu. I bakar, i zlato, i srebro hoćemo da pripada i da ostane nama i državi Srbiji“, rekao je Vučić. 
Država raspolaže sa 15 milijardi dinara, odnosno 130 miliona evra za preduzeća u restrukturiranju. Na pitanje da li je to dovoljno da se model Bora uspešno primeni i na ostale fabrike koje su u takvom stanju, Vučić kaže da jeste pobornik ideje da dođe neko „ko zna bolje i više od nas“, ali da neće biti moguće sa se svuda primeni isti model. 
Prema rečima premijera Rudarsko topioničarski basen Bor ima istražena nalazišta za narednih 55 godina, a prva iskopavanja stranih kompanija pokazuju da je moguće da bakra, ali i zlata i srebra, ima i za čitav vek. To je računica koja pokazuje zašto država treba da zadrži većinsko vlasništvo u RTB.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Želim zahvaliti gospodinu westhoodu da mi dajem zajam. Našao sam svjedočenje o tome kako je prijatelj dobio kredit od apexloans i podnijela zahtjev za kredit i dobio moj kredit. Ako vam je potreban hitan zajam danas izbjegavati internet scammers danas podnijeti zahtjev za legit kredita putem e-pošte; apexloans@yahoo.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.