Srbija

04.08.2014. 10:09

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Nema zajma Svetske banke bez aranžmana sa MMF-om

Srbija

04.08.2014. 10:09

Prioritet Svetske banke trenutno nije zajam za podršku srpskom budžetu, koji ne možemo da odobrimo bez sporazuma Srbije sa MMF.
Prioritet je da obezbedimo kredit za otklanjanje posledica poplava od 300 miliona dolara, izjavio je šef Kancelarije Svestke banke u Srbiji Toni Verheijen.
Kod tog zajma bitno je da jedan njegov deo važi retroaktivno, što znači da vlada može da ga koristi i za ono na šta je već novac utrošila u poslednjih godinu dana, rekao je Verheijen za Politiku.
„Ostatak od 60 odsto namenjen je za buduće troškove poput uvoza struje ili isplatu subvencija poljoprivrednicima. 
Nadamo se da bi ovaj zajam mogao da bude odobren pre godišnje skupštine banke u oktobru. Taj zajam nije zamena za onaj budžetski, ali nije moguće da dobijete i jedan i drugi. I ministar finansija je rekao da je dobijanje ovog kredita za njega prioritet“, rekao je Verheijen. 
Na pitanje koji su to uslovi koje moramo da ispunimo za budžetski zajam, on je kazao da je važno da vidimo da vlada preduzima ozbiljne korake u rešavanju statusa preduzeća u restrukturiranju. 
„Ministar (Dušan) Vujović nam je rekao da će vlada dati tim preduzećima još jedan mesec da izađu sa planom koji će onda vlada oceniti. To znači da se njihov status neće moći rešavati pre sredine oktobra, a mi ne možemo da dogovorimo detalje kredita za budžet dok vlada ne preduzme konkrektne korake“, rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji. 
„Ranije smo bili spremni da vam odobrimo ovaj zajam i bez sporazuma sa MMF, ali nije tajna da se fiskalna situacija Srbije pogoršava i zbog poplava, nedostatka privrednog rasta, ali i zbog političke situacije u Evropi“, naveo je on. 
„U ovakvim uslovima ne možemo vam odobriti taj zajam bez sporazuma sa MMF. Taj sporazum je važan za vas i zbog pozajmljivanja novca na međunarodnom tržištu. Važnije je od toga da dobijete bilo koji zajam za budžetsku podršku“, naveo je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Tadiću , pričamo o koristi Države i Naroda koju treba da imamo od Fiat-a , ne o ličnoj koristi vas političara…Ne sumnjam da se vama isplatio ovakav ugovor koji ste sklopili sa njima….nije džabe zacrnjen,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.