Svet

05.08.2014. 13:39

B92

Autor: Nova Ekonomija

EU pokreće novu istragu protiv Googlea zbog monopola

Svet

05.08.2014. 13:39

Regulatorna tela EU već neko vreme su u toplo-hladnom odnosu sa Googleom. Konkurenti ovoj kompaniji, ali i nekolicina političara ostala su nezadovoljni potezima Googlea, koji su usledili nakon dugotrajne protivmonopolske istrage u Evropi.
Za agenciju Rojters dva izvora potvrdila su da EU tela pripremaju novu istragu protiv Googlea, vezanu za zloupotrebu 80 odsto tržišnog udela u mobilnom svetu. 
Zbog dominacije u mobilnom segmentu, Google navodno zloupotrebljava položaj kako bi plasirao vlastite usluge, počevši od kartografskog rešenja Google Maps pa sve do internet pretraživača, koja dominantan na tržištu. Komisija je nedavno poslala upitnike, a prema pisanju Rojtersa, oni su kudikamo detaljniji od onih traženih 2011. i 2013. godine, kada su počele protivmonopolske istrage. U jednom od upitnika koji je video izvor Rojtersa stoji i mogućnost da je Google zabranio na pisani (ili prećutni) način pre-instalaciju konkurentskih aplikacija, usluga i servisa na mobilnim uređajima. 
Kompanije sada moraju da osiguraju dokaze, e-mail poruke, beleške iz telefonskih poziva i sl. materijal, kojim Evropska komisija želi da sazna da li je takvo ponašanje bilo kontinuirano. Ispitanici imaju rok do početka septembrak da odgovore na više od 40 pitanja, prenosi Rojters. 
Problem Android platforme je to da je može (na bilo koji način) iskoristiti bilo koji proizvođač, ali moraju potpisati ugovor kojim se osigurava minimalan broj Google usluga unapred instaliranih na uređajima, kako bi se mogla iskoristiti najsvežija verzija OS-a. 
Rojters napominje da je ovo tek jedan u nizu problema u kojima se Google nalazi unutar EU, počevši od problema privatnosti korisnika sve do poreske politike koju kompanija vodi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.