Srbija

06.08.2014. 10:57

B92

Autor: Nova Ekonomija

Krulj: Plate i penzije moraju dole

Srbija

06.08.2014. 10:57

Ekonomski analitičar Vladimir Krulj kaže da je pred vladom mnogo izazova, da će najbitnija biti primena zakona i da je smanjenje plata i penzija neophodno.
Govoreći o prvih 100 dana rada vlade, Krulj je ocenio da je pred njom puno izazova, podsetivši na katastrofalne poplave, da je budžetski deficit veći od osam odsto, a da je ukupni javni dug premašio 21 miijardu evra.
Krulj je za TV Pink rekao da je bitno da je usvojen Zakon o radu najbitniji reformski zakon, kojim se usklađuju propisi sa EU i poboljšava ambijent kako bi investicije mogle da daju rezultate. 
Izmenama zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju destimulisani su odlasci u prevremenu penziju koji su predstavljali strahovit udar na budžet, istakao je Krulj. 
Zakon o stečaju i privatizaciji bitan je zbog javnih preduzeća, čiji je gubitak ogroman i njime se menja filozofija rada tih preduzeća, rekao je Krulj, koji je ukazao i na važnost zakona o medijima, koji, takođe, predstavlja vid usaglašavanja sa zakonodavstvom EU. 
Upitan o fiskalnoj konsolidaciji, Krulj je odgovorio da je to najveći izazov koji stoji pred vladom, da su potrebni svi rezovi o kojima je govorio ministar finansija Dušan Vujović. 
Krulj je ocenio da te mere predstavljaju utemeljenje pred donošenje budžetskog rebalansa u septembru, koji je osnov za pregovore sa MMF-om. 
On je dodao da će najavljeno suzbijanje sive ekonomije omogućiti otvaranje novih radnih mesta, stvaranje novih investicija i da će se efikasnijim upravljanjem smanjiti budžetski deficit koji je ogroman.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.