Srbija

08.08.2014. 14:05

Tanjug, B92

Autor: Nova Ekonomija

Beko: Spreman sam da preuzmem Železnice Srbije

Srbija

08.08.2014. 14:05

Biznismen Milan Beko izjavio je da stoji na raspolaganju premijeru Aleksandru Vučiću i da je spreman da preuzme Železnice Srbije.
„Spreman sam da preuzmem Železnice, ali to će biti odluka Aleksandra Vučića i resornog ministarstva“, rekao je Beko na konferenciji za štampu, koju je sazvao povodom medijskih navoda da će on biti novi direktor Železnica Srbije. Odluku je doneo jer, kako navodi, ne može da bude posmatrač propasti srpske ekonomije, za koju je rekao da je mrtva.
Beko kaže da je odlučio da se stavi na raspolaganje premijeru Aleksandru Vučiću i da preuzme odgovornost za Železnice Srbije, iako mu, kako je rekao, premijer nije prijatelj.
Odluku je, kaže, doneo jer nije mogao da ostane nemi posmatrač totalnog urušavanja srpske ekonomije. 
„Srpska ekonomija je mrtva, samo što još nije sahranjena“, naveo je Beko precizirajući da mu je Vučić konkretno pitanje o rukovođenju Železnicom postavio na sastanku sa ostalim privrednicima. 
Tu ponudu je, kaže, prihvatio i od tada se sa premijerom čuo samo jedan put. 
„Rekao sam da neću da statiram i prihvatio sam da radim pod njegovim uslovima“, naveo je Beko istakavši da nije u prijateljskim odnosima „ni sa premijerom Vučićem, ni sa predsednikom Tomislavom Nikolićem“. 
Jer, dodao je, da smo prijatelji sigurno je da bi mi bila ponuđena neka manje odgovorna pozicija, u nekom upravnom ili nadzornom odboru, na primer, a kao primer je naveo NIS. 
Beko je podsetio da su osim njega još neke njegove kolege privrednici iskazali zainteresovanost da se uključe u rad preduzeća koja imaju teškoće, ali samo kroz članstvo u nadzornim odborima. 
„Na to im je premijer odgovorio da mu treba neko ko će sve vreme biti posvećen rukovođenju tim kompanija, odnosno neko ko je spreman da radi kao u rudniku“, ispričao je Beko. 
Beko veruje da mu se premijer sa konkretnom ponudom obratio s obzirom na to da je imao iskustvo u vladi i privredi, te da je, kako kaže, spreman da reši problem koji imaju Železnice Srbije. 
„Rekao sam ‘da’ zato što ne mogu da budem nemi posmatrač propasti srpske privrede“, kazao je Beko. 
Premijer Srbije je početkom jula ponudio najuspešnijim biznismenima da preuzmu rukovođenje nekim od velikih javnih sistema koji loše posluju.
„Nije tačno da sam zahtevao direktnu vezu sa premijerom ako postanem direktor Železnice. Bio sam ministar u tri vlade i ja znam koliko je to teško. Nemoguće je biti na direktnoj vezi sa premijerom zaobilazeći resornog ministra“, rekao je Beko koji tvrdi da nikada ne bi prihvatio taj angažman ako, kako kaže, premijer kaže „da“, a ministarka „ne“. 
Upitan da prokomentariše jučerašnje postavljanje pa smenu direktora u Železnicama, Beko je rekao da je to konfuzija i da je o tome čitao u medijima. 
Naveo je da ukoliko preuzme Železnicu planira da od nje napravi uspešnu firmu, a do kraja sledeće godine bi, kako kaže, radio „pro bono“. 
Na pitanje da li će u Železnici uslediti otkazi ako on dođe na mesto prvog čoveka te kompanije, Beko je rekao da mu je cilj da ta firma ima više posla, njena revitalizacija i uspešno poslovanje, a ne skupljanje novca otpuštanjem radnika. 
Najavu da će izbori direktora javnih preduzeća biti sprovedeni na osnovu konkursa, Beko je rekao da će biti zadovoljan ako Železnicu preuzme direktor čiji CV neće biti gori od njegovog. 
„Neka on ima CV koji je bolji od mog i ja neću biti direktor Železnica“, rekao je Beko.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zdravo,
    Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Rose Badmus, privatna zajmodavac otvorila financijsku priliku svakome tko je u potrebi za bilo kakvom financijskom pomoći. Mi dajemo zajmove pojedincima, tvrtkama i tvrtkama pod jasnim i razumljivim uvjetima i kamatama od samo 2% kamatne stope. Kontaktirajte nas danas putem e-maila kako bismo vam mogli dati naše uvjete i uvjete kredita na: (roseofsharonfinance@gmail.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.