Srbija

14.08.2014. 10:00

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Prvi letovi sa aerodroma Morava sledeće godine?

Srbija

14.08.2014. 10:00

Prvi avion sa aerodroma Morava mogao bi da poleti krajem naredne letnje sezone.
Ukoliko Kraljevo i država utvrde zajednički interes za razvoj civilnog vazdušnog saobraćaja sa aerodroma „Morava“ u Lađevcima, verujem da bi prvi avion mogao da poleti krajem naredne letnje sezone, rekao je šef Radne grupe za izradu novog Zakona o vazdušnom saobraćaju Zoran Ilić.
On je ocenio da koraci koji su preduzimani tokom konverzije vojnog aerodroma Lađevci u civilni možda nisu bili najpravilniji, jer je najpre napravljen putnički terminal, koji može odmah da se stavi u pogon, iako stanje poletno-sletne staze nije zadovoljavajuće. 
Staza je bila dizajnirana za vojne vazduhoplove, koji su mnogo manje zahtevni i gabaritno su manji od kargo i putničkih aviona iz civilnog vazdušnog saobraćaja. 
Planska dokumenta za proširenje i produženje staze su već napravljena, kao i inicijativa da se razvije mreža takozvanih taksi ili rulnih staza, koje će povezati pistu sa platformom ispred novog terminala“, rekao je Ilić. 
Prema onome što se tokom današnje rasprave moglo čuti, najvažnije izmene koje treba da donese novi Zakon o vazdušnom saobraćaju odnose se na stalno podizanje nivoa bezbednosti. 
Poseban akcenat zakona biće stavljen na formiranje novog Komiteta za sigurnost i izradu novog Nacionalnog programa za sigurnost, naveo je Ilić i dodao da ostale odredbe uglavnom teže poboljšanju investicionog ambijenta i podizanju nivoa usluga za sve korisnike. 
On je podsetio da su bile česte kritike da terminali na aerodromima nisu prilagođeni osobama sa invaliditetom i da će novi zakon regulisati i tu materiju, kao i oblast odnosa avio-kompanija prema putnicima, njihove odgovornosti prema izgubljenom prtljagu ili izgubljenom letu. 
Podzakonska akta koja budu zasnovana na novom zakonu stvoriće uslove da se putnik u vazdušnom saobraćaju Srbije oseća sigurnije i bezbednije, ocenio je Ilić. 
Današnjoj raspravi prisustvovali su predstavnici 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije iz Lađevaca, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz Vrnjačke Banje, Raške, Novog Pazara, Trstenika, Čačka, Kragujevca, Užica, Tutina i Kraljeva. 
Javna rasprava, koja je danas započeta u Kraljevu, sutra će biti nastavljena u Nišu, 15. avgusta u Boru, naredne sedmice u Somboru i Novom Sadu, a završiće u Beogradu 27. avgusta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.