Podcast

31.05.2019. 16:24

Bloomberg, Rojters

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Kina uzvraća SAD, napraviće „crnu listu“ za strance

Podcast

31.05.2019. 16:24

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da će napraviti listu „nepouzdanih“ kompanija, organizacija i pojedinaca kao odgovor na mere koje su protiv Pekinga uvele Sjedinjene Američke Države, javlja Blumberg.

Kina će sastaviti listu onih koji „nanose štetu interesima domaćih firmi“, a taj potez može oštetiti na hiljade stranih kompanija, navodi ovaj medij.

Peking će na listu staviti one koji ne poštuju „tržišna pravila“, krše ugovore, obustavljaju saradnju zbog nekomercijalnih razloga, i „nanose ozbiljnu štetu legitnimnim interesima kineskih kompanija“, rekao je portparol Ministarstva trgovine.

Ovaj potez najavljuje novu eskalaciju trogvinskog rata Pekinga i Vašingtona, koji je pre dve sedmice stavio na crnu listu kineskog tehnološkog giganta Huavej (Huawei), javlja Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Kina možda iskoristi najjaču kartu u trgovinskom sukobu sa SAD

Potiskivanje Huaveja vraća se kao bumerang SAD-u

Nakon te odluke predsednika Donalda Trampa, više američkih firmi najavilo je prekid saradnja sa Huavejem, uključujući Gugl (Google).

Vašigton takođe razmatra da stavi na crnu listu pet kompanija iz Kine koje se bave video nadzorom.

Zvanični Peking, kao i kompanija Huavej, tvrde da će američke mere naneti štetu samim kompanijama iz SAD.

Kina je takođe nagovestila da nije otpisala mogućnost da iskoristi možda najjaču kartu u trgovinskom sukobu i ograniči izvoz metala „retke zemlje“ u SAD, što bi imalo ogromne posledice po tamošnju industriju.

Radi se o metalima koji se koriste u izradi baterija, pametnih telefona, električnih automobila, borbenih aviona i naprednog naoružanja, a Sjedinjene Američke Države uvoze 80 odsto tih materijala iz Kine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.