Svet

20.08.2014. 10:17

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Koliko zarađuju konobari u Austriji?

Svet

20.08.2014. 10:17

Zanimanje konobara je dobro plaćen posao u Austriji, budući da ovim poslom mogu da se ostvare godišnji bruto prihodi u visini i do 60.000 evra.
Kako je pokazala analiza jedne konsalting firme za personal, u danima dobrog posla, konobari mogu da ostvare bakšis u visini i do sto evra uz svoja redovna primanja.
Konobari su u gastronomskim objektima poput hotela, restorana, barova i kafića zaduženi za usluživanje i savetovanje klijenata po pitanju izbora jela, pića, zatim primaju narudžbine, serviraju i naplaćuju. 
Za ovo zanimanje su kvalifikovane osobe koje su završile zanatsku ili stručnu gastronomsku školu. 
Mesečna primanja jednog konobara su mahom regulisana kolektivnim ugovorom i ona iznose obično ispod 20.000 evra bruto iznosa na godišnjem nivou. Svaka austrijska pokrajina međutim ima svoje zasebno uređenje kada je reč o ovim ugovorima. 
U bečkim kafeima i hotelima konobari imaju fiksna mesečna primanja, kao i u Donjoj i Gornjoj Austriji i Burgenlandu. U bečkim restoranima i u Štajerskoj visina plate zavisi od prometa, pri čemu postoji ugovorom zagarantovan minimalac. U Salcburgu, Tirolu, Forarlbergu i Koruškoj postoji mogućnost biranja između ova dva sistema. 
Uz redovna mesečna primanja veliku ulogu igra svakako bakšiš, te se procenjuje da on iznosi od 20 do 30 evra u danima sa manjim prometom, a u danima sa više posla između 50 i 70 evra, a u nekim slučajevima čak i iznad 100 evra. 
Procena je da se radi o veoma dobro plaćenom zanimanju, s obzirom na to da bakšiš može da udvostruči primanja na godišnjem nivou, te konobari mogu da ostvare godišnje prihode i od 60.000 evra što je više nego dobra godišnja svota.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. SOUTHWESTLOANFUNDING je nacionalna kreditna tvrtka koja nudi širok spektar proizvoda za zajam koji odgovaraju širokom rasponu potreba kupaca, uključujući nove kredite za kupnju kuće, refinance i home equity kredite, Fix and Flip. Također Vam nudimo sredstva za vašu konsolidaciju duga, osobni zajam, kredit za auto, proširenje poslovanja, zajam za obnovu kuća itd.

    E-adresa: southwestloanfunding@gmail.com

    Naše pogodnosti za financiranje uključuju:

    • Brzo odobrenje @ 2% Kamatna stopa,
    • 6 mjeseci razdoblje milosti,
    • fleksibilni uvjeti (maksimalno 30 godina)
    • Nema kazne za plaćanje unaprijed
    • Pravi i lagani,
    • Kreditna izvješća nisu obvezna.

    E-adresa: southwestloanfunding@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.