Kaffe Bueno, biološki startap iz Kopenhagena reciklira ostatke kafe kako bi proizveo mnoštvo hranljivih sastojaka, pa čak i kozmetikih proizvoda, piše danski CPH Post Online.
Kada skuvate šoljicu kafe, koristite manje od jedan odsto ukupne hranljive vrednosti koju ovaj napitak može da ponudi, tvrde iz ovog startapa, a ostalih 99 odsto završi na deponiji.
Kaffe Bueno ima za cilj da nas natera da još jednom razmislimo o tome šta činiti sa korišćenom kafom i da ujedno budemo prijatelj prirode.
Ovaj startap koristi soc (toz) od kafe iz odabranih hotela i kancelarija u Kopenhagenu iz kojeg dalje stvara ulje koje se dalje koristi za izradu kozmetičkih proizvoda za podmlađivanje, zarastanje rana i zaštite od UV zraka.
PROČITAJTE JOŠ:
Od dela koji prestane nakon izrade ulja oni koriste u pravljenju bezglutenskog brašna za koje kažu da obiluje proteinima, kalijumom i vlaknima.
Oni tvrde da hranljive materije koje se nalaze u tom brašnu mogu pomoći u ishrani kojom se reguliše telesna težina, jer ono sadrži nerastvrorljiva vlakna koja jačaju imunitet.