Srbija

22.08.2014. 08:18

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Moguća promena trase Južnog toka?

Srbija

22.08.2014. 08:18

Pripreme za gradnju srpske deonice Južnog toka teku po planu i rano je da se spekuliše o bilo kakvim novim potencijalnim trasama, rečeno je Tanjugu u Gaspromu.
„Rano je da se spekuliše o potencijalnim novim trasama Južnog toka, jer su razgovori o regulatornim pitanjima vezanim za taj projekat na raznim lokalnim i evropskim nivoima još u toku“, kažu u Gaspromu, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Južni tok zaobiđe Srbiju.
Kompanija Južni tok d.o.o, kako ističu, nadgleda gradnju srpskog dela gasovoda i pripreme za gradnju se sprovode prema planu. 
„Trasa Južnog toka odabrana je nakon nekoliko godina detaljnog geološkog, geofizickog i ekonomskog istraživanja. Odabrana trasa pokazala se kao najodrživija po komercijalnim, ekološkim, socio-ekonomskim i tehnickim kriterijumima“, kažu u Gaspromu. 
Pojedini srpski mediji, pozivajući se na ruski portal „Vzgljad“ (Pogled), preneli su da bi gasovod Južni tok, umesto kroz Bugarsku i Srbiju, mogao da ide preko Turske i Grčke, do Italije i Austrije, ako Bugarska nastavi da ometa izgradnju tog gasovoda. 
Na pitanje da li obustava radova na Južnom toku kroz Bugarsku može uticati na kasnjenje radova u Srbiji, u ruskoj kompaniji navode da je „rano da se govori o mogućim značajnim odlaganjima gradnje tako velikog i kompleksnog projekta“, i ponavljaju da se pripreme za gradnju srpske deonice gasovoda sprovode prema planu. 
Bugarsko MInistarstvo za ekonomiju i energetiku u ponedeljak je odlučilo da svi radovi na projektu gasovoda Južni tok budu obustavljeni, sve dok projekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim propisima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.