Svet

26.08.2014. 14:10

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Rusija na ivici recesije

Svet

26.08.2014. 14:10

Vlada Rusije je prepolovila svoje predviđanje rasta BDP-a za 2015. godinu sa dva na jedan odsto, izjavio je jedan ruski zvaničnik.
Istovremeno, ruska vlada je podigla prognozu inflacije zbog ukrajinske krize i sankcija koje su usledile.
Vlada je za ovu godinu zadržala prethodnu prognozu rasta BDP od 0,5 odsto, mada se nadala da će biti veća, dok letos Zapad nije uveo nove sankcije protiv ruske privrede, rekao je zvaničnik zadužen za prognoze u ruskom Ministarstvu prvirede Oleg Zasov. 
„Nadali smo se da će ponovo krenuti investicije, posebno u privatnom sektoru, ali smo videli da su se pooštrili uslovi pozajmljivanja na stranom tržištu, a uvedene su i nove sankcije“, rekao je on, prenose ruske agencije. „Privreda je na ivici recesije“ dodao je Zasov. 
Zasov je rekao i da će uzvratni embargo koji je Rusija uvela za veći deo američkih i evropskih prehrambenih proizvoda, kao odgovor na sankcije Zapada, uticati na rast inflacije u Rusiji na iznad sedam odsto. 
On je procenio da će ruski embargo uticati na rast cena u zemlji od oko jednog procentnog poena. 
Rusko ministarstvo privrede je prognoziralo rast potrošačkih cena od šest odsto ove godine, a sada je prognoza 7 do 7,5 odsto. Za 2015. godinu sada se predviđa rast cena od 6,5 odsto, a prethodno prognozirani rast je bio pet odsto. 
Dok je prvih godina mandata predsednika Vldimira Putina, početkom prošle decenije, stopa privrednog rasta bila između sedam i osam odsto zahvaljujući rastu cene nafte, Rusija je poslednjih godina zabeležila usporavanje svoje privrede i pre ukrajinske krize, navodi agencija Frans pres.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Glupo je da uopste postoji provizija za placanje cekovima, od te provizije svi maju stetu samo banka profitira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.