Svet

27.08.2014. 12:21

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Otvorena istraga protiv Kristin Lagard zbog korupcije

Svet

27.08.2014. 12:21

Protiv generalne direktorke MMF-a Kristin Lagard otvorena je zvanična istraga zbog sumnje da je umešana u korupcionašku aferu.
Istraga koja je pokrenuta odnosi se na period kada je bila ministarka finansija Francuske u vreme dok je predsednik države bio Nikola Sarkozi. Ona je više puta bila ispitivana u sudu zbog slučaja koji se vodi protiv tajkuna Bernarda Tapija.
U Palati pravde u Parizu vodi se slučaj tajkuna Bernarda Tapija iz 2008. čija je afera podigla veliku „političku prašinu“ jer je u nju bila uključena Lagard dok je bila francuska ministarka. 
Banka Kredit Lionez u državnom vlasništvu imala je potraživanja koja su poticala iz 1993. dok je Tapi bio generalni zastupnik sporske marke „Adidas“. Tapi je tvrdio da ga je banka navodno prevarila i da je „namerno potcenila pravu vrednost kompanije u vreme njene prodaje“ te da država, kao glavni akcionar banke, mora da mu nadoknadi štetu od 400 miliona evra. 
Lagard je branila takav stav u sporu pred tročlanom arbitražnom komisijom gde je Tapi osumnjičen da je dobio favorizovani tretman u zamenu za podršku Sarkoziju na predsedničkim izborima 2007. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Требало би сви да се запитамо, зашто је човек који је опоравио Комерцијалну банку дао отказ.И зашто се банка сада приватизује када послује у плусу. Зар нам не треба домаћа банка која би давала повољне зајмове нашим привредницима ( под строгом контролом )?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.