Priče i analize

10.07.2019. 14:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Da li biste želeli da živite 150 godina?

U moderno doba očekivano trajanje života dramatično se produžilo – šta ako je živeti vek i po postalo nova norma? Ovo je bila tema nedavno održanog „Godišnjeg sastanka novih šampiona“ Svetkog ekonomskog foruma , u kineskom gradu Dalian.

Jedan od panelista, Bob Kain, izvršni direktor kompanije LunaDNA, naglasio je da postoji obećavajući rad na unapređivanju hemikalije pod nazivom NHD koja se bori sa starenjem, iako je to komplikovano istraživanje.

Džeri Miler (Jerry Miller), profesor istorije, dovodi u pitanje fokus na životni vek u odnosu na životni cilj. 

„Na smrt gledamo kao na poraz, ali nije tako. Ako razmišljate o svojoj smrti kao nečemu što će se dogoditi, to oblikuje vaš život. Ideja o tome da je život sve duži i duži, i da je fokus na zdravlju i kondiciji, znači da ste pod uticajem (aplikacije) Fitbit“, kaže Miler.
Oduvek smo želeli da živimo večno, i da naše postojanje može lako dostići 150 godina, kaže Simon Šuerl-Finke (Simone Schuerle-Finke), asistentkinja na univerzitetu za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku ETH u Cirihu. 

„Bila bih uzbuđena da živim do 150 godina u dobrim uslovima“, rekla je ona, dodajući da je to ono što pokreće njeno istraživanje o starenju.

„Zašto ne biste započeli karijeru sa 35 godina? Duži život znači razmišljanje o tome kada da se fokusiramo na karijeru i porodicu”, tvrdi profesor istorije Džeri Miler. „Da biste se dokazali na većini polja, morate se dokazati u svojim dvadesetim i ranim tridesetim godinama, što je period kada žene najviše mogu da imaju decu”, tvrdi Miler.

On dodaje da su porodični odnosi presudni tokom našeg života. Ljudi koji su u svojim dvadesetim godinama trebalo bi da se zapitaju: „Želim li da se robot brine o meni? Ili želim da imam ljude u mom životu koji brinu o meni?”

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.