Srbija

11.09.2014. 14:46

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Unija poslodavaca: Povećanje cene rada nije realno

Srbija

11.09.2014. 14:46

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je da bi bilo nerealno i nemoguće povećanje minimalne cene rada sa 115 na 137,9 dinara po satu.
Podsetimo, tu cenu su juče zatražili predstavnici reprezentativnih sindikata.
„Poslodavci uvažavaju potrebe da minimalna zarada, a time i sve ostale zarade budu veće, međutim to je nemoguće u ovom momentu, jer je privreda i ovako preterano opterećena, tako da dalje povećanje ne bi bilo normalno i moguće“, rekao je Atanacković za agenciju Beta.
Dodao je da je povećanje zarada nemoguće i zbog toga što se ove godine očekuje pad bruto-domaćeg proizvoda (BDP), kao i zato što situacija u privredi nije ni najmanje poboljšana. 
Po rečima Atanackovića, zahtevi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i makroekonomskih stručnjaka ukazuju da Srbija, zbog velikih gubitaka i deficita u budžetu, treba da razmišlja o smanjivanju plata i penzija, a ne o njihovom povećavanju. 
Predstavnici reprezentatitvnih sindikata u Srbiji – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ zatražili su danas da se minimalna cena rada poveća sa sadšnjih 115 na 137,9 dinara po satu. Sindikati su ukazali da se do tog iznosa minimalne satnice dolazi na osnovu parametara koji su propisani novim Zakonom o radu. 
„Treba uvažiti te razloge, mi zaista teško živimo, mada bi se tom povećanju i mnogi poslodavci obradovali, jer bi to značilo i povećanje prometa, ali jednostavno novca nema“, ocenio je Atanacković. 
Minimalna cena rada, prema članu 112. Zakona o radu, određuje se na osnovu potrošačke korpe, inflacije, prosečne zarade, kretanja stope zaposlenosti, produktivnosti i BDP. Cena rada u Srbiji poslednji put je menjana pre dve i pogodine i minimalna mesečna zarada trenutno iznosi 20.010 dinara. 
Na sutrašnjem zasedanju Socijalno ekonomskog saveta (SES) trebalo bi da bude usvojen predlog o minimalnoj zaradi, a s obzirom na suprotstavljene stavove, poslodavaci i sindikati ne očekuju kompromis. 
Atanacković očekuje da će predstavnici Vlade na sutrašnjem SES-u izneti konkretan predlog o minimalnoj zaradi, a pošto se odluke SES-a donose konsenzusom, ocenio je do tog konsenzusa skoro sigurno neće doći.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.