Svet

16.09.2014. 14:46

B92

Autor: Nova Ekonomija

Rusija sve više odbacuje Windows operativni sistem

Svet

16.09.2014. 14:46

Rusija je jedna od zemalja koja pokušava da u potpunosti odbaci Microsoftov softver, pa se ova zemlja u poslednje vreme bori da smanji narudžbe Windowsa i drugih proizvoda američke kompanije.
Nakon statistike koju je oezbedila Association of Electronic Trading Platforms (AETP), vidljivo je da je ova zemlja zaista ozbiljna u nameri da smanji zavisnost od Microsoftovog softvera, tako da je u periodu jul-avgust značajno smanjen broj kupljenih licenci Windowsa. 
Ruska državna novinska agencija ITAR-TASS ukazuje da bi ruske namere da se prebaci na drugi operativni sistem mogle rezultovati novim zaoštravanjem odnosa ove zemlje sa zapadom. 
Naravno, Rusiji će trebati godine da u odbaci Windows, ali su vlasti u Minhenu dokaz da je tako nešto moguće. Iako Rusija i dalje koristi Windows, ova zemlja planira masovni prelazak na Linux, a statistika koju pruža pomenuti izvor nam govori da se takve namere zaista ostvaruju. Naime, u periodu jul-avgust ruske vlasti su podnele narudžbe za samo sedam licenci za Windows, što je četiri puta manje nego u istom periodu prethodne godine. 
„Pad obima narudžbi Windows operativnog sistema povezan je sa pogoršanjem odnosa Rusije i zapada“ poručuje AETP. 
Kina je još jedna zemlja koja će takođe pokušati da se prebaci sa Windowsa na Linux, ali će to u ovoj zemlji ići znatno teže zbog velikog broja piratskih kopija koje se trenutno koriste u zemlji. 
Vlada u toj zemlji je već zabranila Windows 8 na njihovim računarima zbog bezbednosnih razloga, a i pored toga što je Microsoft ponudio vlastima zamenu u vidu Windowsa 7, Kina želi da se prebaci na Linux što pre to bude moguće. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Nikada ne valja bivšim komunjarama a današnjkim četnicima u Zrenjaninu kada se nešto dobrto dešava.Kada stre 45.god. oterali švabe sa vekovnih ognjišta,uništili celu privredu u ZR što je Marija Terezija izgradila,dobili boračke penzije za nerad,e sada vam ne valja što Švabe dolaze da zaposle decu iz ZR već treba da sede ceo dan po kafićima.Kada ste toliko pametni što nešto ne otvorite već treba da dolaze stranci.Dosta je više vaših protesta,ko god hoće neko da radi nešto u ZR vi se nadjete pametni,a direktori su vam napustili ZR nakon što su vam pokrali celu privredu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.