Srbija

17.09.2014. 15:18

EnergyObserver

Autor: Nova Ekonomija

EU: Južni tok u Srbiji može, ali po EU propisima

Srbija

17.09.2014. 15:18

Evropska unija se neće mešati u izgradnju deonice Južnog toka kroz Srbiju, ali će gasovod moći da bude pušten u rad tek kad se uskladi sa evropskim zakonima.

„Srbija nije članica EU, pa stoga ne možemo da od nje tražimo da suspenduje izgradnju Južnog toka, kao što smo uradili u slučaju Bugarske“, rekla je Marlene Holcner, portparolka komesara za energiju Gintera Etingera, reagujući na najavu Gazproma da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru.

Ona je, međutim, istakla da gasovod, koji većim delom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima. 

Evropska komisija je ranije ove godine utvrdila da Gazprom krši evropske antimonopolske zakone jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup Južnom toku, kao i da se izgradnjom deonice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama. 

Upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano je odgovorio da će pitanje Južnog toka doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine. 

„To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa EU standardima“, ukazao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zdravo,
    Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa fernan tina, privatni kreditni zajmodavac otvorio financijsku priliku svima kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Dajemo zajam po kamatnoj stopi od 2% za pojedince, tvrtke i tvrtke pod jasnim i razumljivim uvjetima i uvjetima. kontaktirajte nas danas e-mailom na: (fernantinaloan@gmail.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.