Srbija

23.09.2014. 13:17

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Udovički: Nema velikog viška zaposlenih u javnoj upravi

Srbija

23.09.2014. 13:17

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je da nema prevelikog viška u ukupnom broju zaposlenih u javnoj upravi.
Ona je rekla da se tu ne računaju javna preduzeća.
„U ukupnom broju činovnka, bez javnih preduzeća, glavna stvar je da nije ogroman broj viška zaposlenih u poređenju sa ukupnim stanovništvom Srbije. Zapravo smo u sredini ili niže na lestvici zemalja koje su sada članice EU“, rekla je Udovički novinarima na skupu o učincima javanog sektora u Srbiji.
Ona nije želela da precizira koliko bi zaposlenih u javnoj upravi moglo da ostane bez posla, u sklopu vladinih mera štednja, kako bi se stabilizovale javne finansije. 
Kako je istakla, Srbija tek teba da zapošljava ljude koji će je dovesti u EU. 
Udovički je pojasnila da je potrebno popraviti strukturu zaposlenih u javnoj upravi i obučavati one koji su već zaposleni. 
„Naravno da ćemo otkriti da imamo i viška nekih neradnika i viška nekih struktura koje odgovaraju nekom drugom vremenu, ali glavni cilj je podizanje delotvornosti i kapaciteta državne uprave, kako bi građani dobili bolji servis“, kazala je ministarska državne uprave i lokalne samouprave. 
Ona je za današnji Blic rekla da Međunarodni monetarni fond zahteva od Srbije da u 2015. za pet odsto smanji broj zaposlenih u javnoj upravi. 
Kako je precizirala, Vlada Srbije se nada da će taj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom, odnosno odlaskom ljudi u penziju, ali da postoji i bojazan da će morati da bude otpušteno 25.000 ljudi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. ΛV će potrošiti za stanove za policiju, vojsku i naučne kadrove onoliko koliko je potrošio i 2014. godine, nula dinara, ali nema ni stanova. Isti scenarij se i sada sprema, dok prođu izbori. Šta je ostvario od obećanog, stanovi- ne, penzije veće no ikad- ne, obećao da neče se smanjivati penzije, nakon izbora zaboravio pa otima 10-20% penzija, samo je ostvario lično za sebe, obećao da će biti premijer- ispunio nevoljno, obećao da neće biti predsednik-omanuo, predsednik je, to ti je kada te narod previše voli, a ti mu uzvraćaš . Ko mu još veruje? Obećanja njegova su postala luda i suluda radovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.