Srbija

25.09.2014. 15:22

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srbija sledeće godine ponovo u recesiji?

Srbija

25.09.2014. 15:22

Srbija će sledeće godine opet ući u recesiju, izjavio je danas urednik Kvartalnog monitora Milojko Arsić i ocenio da će privreda u 2015. godini zabeležiti pad.
„U sledećoj godini očekujemo pad BDP-a od jedan odsto jer osnovne slabosti privrede do tada neće biti otklonjene, a mere štednje države, kao i zatvaranje gubitaša, dodatno će uticati na pad proizvodnje“, rekao je Arsić na predstavljanju novog broja Kvartalnog monitora.
Privreda je daleko od toga da je okončala reforme iako je bilo pozitivnih pomaka u vidu novih Zakona o privatizaciji, stečaju, ocenio je on. 
„Privatizacija je izostala, a morala bi da se privede kraju, jer na preduzeća u restrukturiranju država godišnje izdvaja oko 750 miliona evra“, rekao je Arsić, dodajući da će i gašenje gubitaša imati uticaj na BDP jer su i oni proizvodili. 
Pokretanje rasta privrede će, prema njegovim rečima zavisiti od usvajanja kredibilnog programa fiskalne konsolidacije, kao i reforme kojima bi se unapredio ambijent za investiranje i zapošljavanje. 
U kratkom roku dok traje recesija, opravdana je primena i fiskalnih i monetarnih podsticaja, koji su se u Srbiji pokazali kao delotvorni, smatra on. 
„Međutim, loše iskustvo sa obnovom nakon poplava, višegodišnja neefikasnost u realizaciji infrastrukturnih projekata i odsustvo napretka u funkcionisanju državnih organa opravdano nameće pitanje da li je država sposobna za realizaciju složenijih antirecesionih ili reformskih projekata“, upozorio je Arsić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kao i sve lokalne samouprave što rade i ovo je samo obično pranje državnog novca.Fiktivno spaljivanje,sa dokumentacijom koju niko ne kontroliše.Najmanje 50%novca ode u privatne džepove raznim kanalima a ostalo se isfingira fiktivnim papirima.Stara šema.Zato svi žele da budu lokalni političari-biznis bez kapitala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.