Srbija

03.10.2014. 16:37

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kovačević: Srbija postala zavisna od stranog kapitala

Srbija

03.10.2014. 16:37

Član Akademije ekonomskih nauka Srbije Mlađen Kovačević izjavio je danas da je Srbija postala narkomanski zavisnik od priliva stranog kapitala.
On je naveo da će država narednih godina imati problem da obezbedi sredstva za servisiranje visokog spoljnog duga.
„Biće ogroman problem kako obezbediti strani kapital za servisiranje spoljnog duga, za pokriće ogromnog deficita tekučeg računa platnog bilansa i za staru deviznu štednju“, rekao je Kovačević.
Na naučnom skupu u Kragujevcu „Stanje i perspektive ekonomsko-finansijskih odnosa Srbije sa inostranstvom“, Kovačević je rekao da ima mnogo problema u ekonomsko-finansijskim odnosima Srbije sa inostranstvom, pre svega jer imamo ogroman spoljni dug od 27 milijardi evra. 
„Zvanična statistika kaže da je spoljni dug oko 82 do 83 odsto BDP-a, a ako bi se korektnije obračunao taj procenat bi bio znatno veći“, tvrdi Kovačević. 
Problem je, dodao je on, što svake godine država treba da obezbedi oko pet milijardi dolara za servisiranje spoljnog duga, kao i što će u naredne dve-tri godine za tu namenu morati da ima više sredstava jer će, kako je naveo, na naplatu doći krediti koje do sada nismo isplaćivali. 
„To je jedan ogroman problem, a problem je i što država još ima obavezu prema starim deviznim štedišama od oko 1,3 milijarde evra koje mora da isplati u 2015. i 2016. godini“, upozorio je Kovačević i dodao da su medju ekonomsko-finansijskim problemima i velika zaduženost gradjana i skroman izvoz države. 
Prema njegovim rečima, odnos izvoza i BDP-a je negde oko 33 odsto, dok je, primera radi, u Belgiji izvoz veći od BDP-a. 
Kada imate u vidu da je jako veliki spoljni dug i da treba obezbediti više od pet milijardi dolara za njegovo servisiranje a izvoz je mali, onda je veliki problem kako u narednim godinama država da vraća dugove, rekao je on. 
Prema Kovačeviću, Srbija mora prvo da utvrdi uzrok zašto se došlo u takvu situaciju. 
„Mnogi će reći da je svetska ekonomska kriza glavni uzrok, ali ona je samo doprinela pogoršanju stanja u ekonomsko-finansijskim odnosima sa inostranstvom“, ocenio je on, podsećajući da je Srbija 2008. bila u vrlo teškoj deviznoj situaciji a svetska kriza ju je znatno pogoršala. 
Kovačević je naveo da je uzrok teške ekonomske situacije Srbije sa inostranstvom što je 2001. godine prihvatila model reformi koji je, kako je ocenio, imao ozbiljnu konstrukcionu grešku. 
„Taj konceprt sveo se na koncept ‘spržene zemlje’, industrija je uništena, uvoz je preplavio domaće tržište i moramo naći način da utičemo na glavne uzroke ovog dramatičnog ekonomskog stanja Srbije“, naglasio je on. 
Povodom izvoznih potencijala Srbije, profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović istakao je da oni nisu mali. 
„Ono što je možda paradoksalno, jeste da smo godinama imali i još imamo veći uvoz od izvoza, ali sa tendencijom smanjivanja“, rekao je Veselinović i dodao da je pokrivenost uvoza izvozom u 2014. mnogo bolja i da iznosi oko 70 odsto. 
On je ukazao da je smanjen i spoljnotrgovinski deficit, ali da, nažalost, on još nije u „razumnim granicama“. 
Veselinović bitnim smatra to što je konkuretnost naše ekomije u ovoj godini u značajnoj meri poboljšana u odnosu na prošlu godinu, pa smo se, kako je naveo, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma od 189 zemalja, sa 101 popeli na 94 poziciju. 
On je mišljenja da izvozne potencijale Srbije treba tražiti u onome što imamo, a to su pre svega poljoprivredni prehrambeni proizvodi, oblast energetike kada se saniraju posledice poplave, kao i u informacionim tehnologijama, ali ne sa aspekta kapitalnih investicija, već sa aspekta ljudskih resursa zato što smo u toj oblasti poznati kao dobri stručnjaci. 
Skup u Kragujevcu „Stanje i perspektive ekonomsko-finansijskih odnosa Srbije sa inostranstvom“ organizovali su Naučno društvo ekonomista Srbije i ekonomski fakulteti u Beogradu i Kragujevcu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zasto samo novinari smeju da govore i pisu sta god hoce, a drugi ne smeju ? Kakva je to sloboda ? Meni se cini da ovaj gospodin stiti sve koji pisu protiv Vucica i srpske vlade. Poznato je da mediji nisu samo u funkciji informisanja, nego aktivno propagiraju politicke stavove i smatraju da niko nema pravo da se o njima kriticki izjasni . Zasto ? Dopustite da i drugi kazu sta misle o medijima, jer nisu mediji „zasticena vrsta“ , ali neko zeli da oni to budu . Novinari , budite objektivni .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.