Srbija

09.10.2014. 10:27

B92

Autor: Nova Ekonomija

EK: Južni tok u Srbiji mora biti usklađen sa propisima EU

Srbija

09.10.2014. 10:27

U Izveštaju EK o napretku Srbije u poglavlju Energetika se navodi da odlaganja u izgradnji cevovoda između Srbije i Bugarske izaziva zabrinutost.
„Međudržavni sporazum Srbije i Rusije da se izgradi gasovod Južni tok nije u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije. Srbija ne bi trebalo da nastavi sa izgradnjom Južnog toka sve dok se taj sporazum ne uskladi sa propisima EU“, navodi se u izveštaju EK.
Evropska komisija je pozvala i na hitnu konačnu odluku o podeli delatnosti u Srbijagasu, u skladu sa propisima EU. 
Osim toga, u zaključku poglavlja navodi se da je načinjen napredak u oblasti energetike, naročito na tržištu električnom energijom, po pitanju obnovljivih izvora energije i energeske efikasnosti.
Vučić: Južni tok zavisi od EU
Izgradnja gasovoda Južni tok zavisiće od Brisela, a Srbija će poštovati svoje obaveze prema EU, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. 
„Mislim da Srbija ima bolji ugovor o Južnom toku nego neke evropske zemlje, to je za nas dobar ugovor, ali mi imamo neke svoje obaveze i, naravno, da ne zavisi izgradnja Južnog toka od nas, nego od dogovora EU i Rusije“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom. 
„Da (gasovod) počne u Srbiji i završi u Srbiji, nema nikakvog smisla“, rekao je Vučić, potvrdivši da Brisel, u danas redstavljenom Izveštaju o napretku Srbije u pristupanju EU, traži od Srbije da se uskladi sa evropskom regulativom u vezi s tim pitanjem.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.