Srbija

10.10.2014. 14:32

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Sertić: Ovu godinu završavamo u recesiji

Srbija

10.10.2014. 14:32

Privreda će ovu godinu završiti u recesiji a privredni rast se može očekivati u početkom 2016. samo ako se sledeća iskoristi za rezove, kaže Željko Sertić.
„Ova godina je takva kakva jeste i već imamo najave da ćemo je završiti u recesiji ali ne strašnoj i velikoj kako je moglo da bude ali u odnosu na 2013. godinu svakako jeste pad“, rekao je ministar privrede na „Regionalnom investicionom samitu“ NIN Fokus, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.
On je kazao da država ima ispred sebe još oko godinu da napravi ozbiljne rezove i da ako to ne bude učinila imaćemo ozbiljne probleme. 
„Ako to uradimo već prvi dobri pokazatelji će biti vidljivi početkom 2016. godine. Ali ako ne uradimo efikasno taj zadatak u 2015. godini onda ćemo se boriti da budemo iznad nule ili da imamo što manji minus, ali bojim se da bi to napravilo negativnu spiralu“ ocenio je ministar. 
On je dodao da u tom slučaju ne vidi kako bi se država borila sa servisiranjem svojih obaveza odnosno otplaćivala kredite i podmirivala socijalna davanja. 
Prema njegovim rečima Srbija više nema prostora za nova zaduživanja, jer bi tako mogla da zapadne „u potpuni haos“ s obzirom na to da ni daleko ekonomski znažnije zemlje tako nešto sebi sada ne mogu da dozvole. 
Sertić je naveo da je cilj i da se u naredne tri godine deficit svede na optimalan nivo i da zato država mora da podigne prihodovnu stranu za šta su najvažnije investicije, ali i smanjenje troškova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Predvodnik kriminalaca na Balkanu je CIA sa kriminalcima i zlocincima sa Kosova . Ako EU misli da resi problem kriminala, morace da se sukobi sa najvecom svetskom kriminalnom organizacijom – CIA mafijom .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.