Srbija

13.10.2014. 09:57

B92

Autor: Nova Ekonomija

Javna preduzeća do kraja godine dobijaju nove direktore

Srbija

13.10.2014. 09:57

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlovic izjavila je da će do kraja godine biti završen izbor direktora velikih javnih preduzeća.
Mnogi giganti srpske privrede nemaju prvog čoveka. Prošle nedelje raspisan je konkurs za direktora „Železnice Srbije“ koje nedeljama nemaju najviše rukovodioce.
Železnice Srbije su preduzeće koje je jedan od rekordera po broju zaposlenih, ima ih 18.500. Iz sveto ubraja se i među najveće gubitaše. 
„Železnice“ nemaju ni generalnog, ni izvršne direktore. Postavlja se pitanje kako takav gigant funkcioniše. 
„Svi rukovodioci imaju pisane naloge kako da se u ovoj situaciji ponašaju i da postupajau u skladu sa ugovorima o radu i to je preneto i do najnizih funkcija“, kaže Nenad Stanisavljević, šef Medija centra „Železnica Srbije“. 
Zakonski rok za raspisivanje konkursa za direktore svih javnih preduzeća bio je 30. jun 2013. godine. 
Do tog roka su raspisani konkursi za direktore brojnih javnih preduzeća među kojima su: Elektroprivreda Srbije, JP Putevi Srbije, Službeni glasnik, Jugoimport SDPR, Emisiona tehnika i veze, Tanjug, Skijališta Srbije, Skloništa, Srbijavode, JP Nacionalni park Fruška Gora. 
Većina ovih preduzeća i dalje imaju vršioce duznosti generalnog direktora. 
Direktor javnog preduzeća koji je postavljen po konkursu Vlade Srbije je direktor EPS-a Aleksandar Obradović. Obradović je na tu funkciju došao pošto je dve godine obavljao funkciju v.d direktor tog preduzeća. 
Tokom 2013. srpska javna preduzeća imala su gubitke od 50 milijard i 650 miliona dinara. Kao takva moraju što pre biti dovedena u red. 
Milenko Dželetovic, član ekonomskog saveta SNS, objašnjava da nam ni smanjenje plata i penzija ništa ne vredi ukoliko se nastavi sa rasipanjem novca na neprofitabilne gigante. 
„Jako je važno da postoji prvi čovek, da bude kredibilan i profesionalac. Ja lično nisam protiv ni da bude iz neke stranke, ali da svakako stranačko obeležje ne bude kriteriijum zbog koga će voditio javno preduzeće. Uostalom, takva politika je donela mnogo promašaja i negativnih rezultata“, kaže Dželetović. 
U kom će se pravcu ići i da li će promašaji i negativni rezultati postati prošlost moglo bi da bude poznato krajem godine. Do tada, obećavaju iz vlade, biće završen izbor rukovodilaca javnih preduzeća.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. U potpunosti se slazem sa ovim tekstom. Samo da dopunim – ima jedan kadrovik iz SNS Martinovic, koji se zdusno trudi da ostavi utisak na javnost , tako da od njega niko nemoze doci do reci, on pita, on odgovara, on komentarise, on upada drugome u rec, on je pogodan kadar SNS-a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.