Svet

15.10.2014. 10:01

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Da li je evrozona pred novom recesijom?

Svet

15.10.2014. 10:01

Industrijska proizvodnja u evrozoni smanjena je u avgustu 1,8 odsto, što je najnoviji pokazatelj da bi se recesija u tom bloku mogla vratiti.
Takav pad proizvodnje rezultat je smanjenja proizvodnje investicione robe od 4,8 odsto, i pada proizvodnje polugotovih proizvoda.
U čitavoj Evropskoj uniji industrijska proizvodnja u avgustu je pala 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec zbog smanjenja proizvodnje investicione robe od 4,3 odsto, prema poslednjim zvaničnim podacima, prenosi agencija Frans pres. 
„Avgustovski podaci o industrijskoj proizvodnji u evrozoni i indeks poverenja investitora u Nemačkoj povećavaju rizik od ulaska zone jedinstvene valuta u treću recesiju za poslednjih šest godina“, izjavila je ekonomista kompanije „Kepital ekonomiks“, DŽenifer Mekjuon. 
Ovakvo stanje u evrozoni postalo je veliki izvor zabrinutosti širom sveta, pa su tako Međunarodni monetarni fond i drugi ekonomski igrači prošle nedelje pozvali evropske zakonodavce da preduzmu ozbiljnije akcije za oživljavanje stagnirajućeg rasta. 
Privreda evrozone je u drugom kvartalu registrovala nulti rast, a sve oči su sada uprte u prvu procenu rasta BDP-a iz trećeg kvartala najavljenu za kraj ovog meseca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. istina! ja imam profil na ovoj platformi i naravno da sam morala dati video izjavu da znam o cemu se radi. i podrzavam ideju sajta u potpunosti. a te „naivne“ devojke jadne ne znaju sta ih je snaslo-ma da!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.