Srbija

15.10.2014. 18:52

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Rusija ima niz problema oko NIS-a

Srbija

15.10.2014. 18:52

Rusija smatra da energetski sporazum sa Srbijom ne može biti izmenjen i smatra da ima niz problema oko srpske kompanije NIS, izjavio je Jurij Ušakov.

„Polazimo od nepromenljivosti (sporazuma). Tamo ima mnogo drugih nijansi, problema. Naš predsednik (Vladimir Putin) je taj problem u julu razmatrao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, i to razmatranje i danas traje“, kazao je Ušakov koji je pomoćnik ruskog predsednika uoči sutrašnje posete Putina Beogradu.

On je dodao da i dalje nije rešeno pitanje zaduženosti niza srpskih državnih kompanija prema NIS-u. Interfaks navodi da ukupna suma tog duga iznosi više od 530 miliona evra, a da je u avgustu 2013. godine Vlada Srbije donela odluku da pooštri režim poreskih obaveza za NIS. 

„Mi računamo da je to kršenje međuvladinog sporazuma, koji predviđa da uslovi poreskog opterećenja ne smeju da ugroze finansijski položaj NIS-a“, rekao je Ušakov. 

Dodao je da je pored toga, krajem leta ove godine, u Srbiji počela istraga uslova privatizacije NIS-a. 

„Rukovodstvo Srbije, ukljčujući i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, obećali su da će rešiti situaciju. Za sada obećanje nije ispunjeno“, rekao je pomoćnik ruskog predsednika. 

Ušakov je kazao i da će saradnju u gasnoj oblasti, odnosno realizaciju projekta Južni tok, razmotriti kako tokom posete Beogradu 16. oktobra, tako i u Milanu sa evropskim političarima 16. i 17. oktobra. Naveo je da su u sastavu delegacije ministar energetike Aleksandar Novak i šef Gasproma Aleksej Miler, i da će energetici biti posvećeno dosta pažnje. 

„U toku je priprema za izgradnju (gasovoda) na srpskom delu. Ta tema će takođe biti dodirnuta. Srbi takođe stavljaju do znanja da će bez saglasnosti Brisela biti u principu teško realizovati, mada su oni sa svoje strane potpuno spremni. Za njih to pitanje predstavlja veliki interes“, naveo je Ušakov. 

Po njegovim rečima, Moskva nastavlja da radi na projektu Južnog toka, i da „pitanje nije zatvoreno“. „Nameravamo da idemo dalje. U Srbiji ćemo o tome razmeniti mišljenja“, dodao je Ušakov. Naveo je da Srbija za sada nije dala formalnu dozvolu za izgradnju nacionalnog dela Južnog toka i da ona neće biti gotova u vreme posete Putina. 

„Video sam poslednje izjave rukovodstva Srbije. Između ostalog, u poslednjem intervjuu (premijera Aleksandra) Vučića – takva mogućnost nije izneta“, rekao je Ušakov. 

On je još naveo da tokom posete Beogradu može biti potpisan protokol koji se još usaglašava između Gaspromeksporta, Vlade Srbije, Jugorosgasa i Srbijagasa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Najveci gubitnik – SNS I kamarila – zato sto ja zivim u Nisu i ne mogu da glasam na izborima u Beogradu, ali Beogradjani MORAJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.