Svet

15.10.2014. 20:53

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Jaja za nedelju dana poskupela za 30 odsto

Svet

15.10.2014. 20:53

Za proteklih nedelju dana jaja su u Srbiji poskupela za oko 30 odsto, a cena im se najčešće kreće od 13 do 20 dinara po komadu, koliko košta jaje A klase.
Donedavno, cena se kretala između 10 i 15 dinara po komadu. Konzumna jaja, inače, poskupela su i na pijačnim tezgama i u trgovinama.
Trenutno, velikoprodajna cena jaja sa farmi iznosi 10 i 11 dinara po komadu, a razlika između te i cene u trgovinskim lancima, otpada na trgovačku maržu, PDV, ambalažu i ostale troškove.
„Reč je o sezonskom uticaju na skok cena jaja, a višegodišnje praćenje tržišta pokazuje da jesen donosi uvek povećanu potrošnju, pa je to, između ostalog, dovelo do poskupljenja te namirnice“, kaže za „Novosti“ Rade Škorić, direktor Zajednice živinara Srbije. – Takođe, nešto je manja i ponuda u proizvodnji jaja, a jako je loša ekonomska i finansijska situacija živinara, koji treba da obnove jata, nabave hranu za nosilje, kupe ambalažu, plate rate. 
„Škorić napominje da jedna kartonska kutija optereti maloprodajnu cenu jednog jajeta sa dinar, dok transport dodaje još 70 para po jajetu. Jaja se prodaju po višoj ceni, jer su proizvođači nelikvidni i treba im novac za obnovu jata, nabavku hrane, ambalažu“, istakao je Škorić. 
Trenutno u Srbiji, prema podacima Uprave za veterinu, posluje oko 1.000 živinarskih farmi. Prema procenama stručnjaka, u Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja, a ukupno se proizvede od 1,3 do 1,4 milijarde komada jaja na godišnjem nivou. Potrošnja jaja u Srbiji sada iznosi oko 180 komada godišnje po stanovniku, što znači da u EU prosečno godišnje pojedu 80 jaja više nego mi. 
Dragiša Jović, direktor „Mikrosa“, jednog od vodećih proizvođača jaja, kaže da je do poskupljenja došlo zbog manje ponude, usled deplasiranih cena tokom većeg dela godine, koje nisu omogućile ni prostu reprodukciju živinara. 
„Proizvođači jaja u Srbiji su u teškoj ekonomskoj situaciji i jedini spas od bankrota je da se, nakon dve i po godine mirovanja, proizvodna cena jaja poveća“, tvrdi Jović. 
– Jer da bi se povećala proizvodnja, a od pileta dobili koku nosilju, treba da prođe 24 i 25 nedelja, odnosno šest meseci. Jaje mora da košta ako želimo da imamo domaću proizvodnju i ne želimo da budemo uvozno zavisni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Koja je to pamet da se vino uvozi iz Italije. Nemamo li ga dovoljno. Pa i da jeste tako bolje ga je kupiti direktno a ne od preprodavaca. Cak i da ga sami proizvode sigurno je medju skupljima. Ajd za kafu razumem. Jest da je sami ne proizvode ali znaju da je uprze i lepo zapakuju. Kome treba neka placa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.