Srbija

16.10.2014. 12:57

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Goldman Saks zainteresovan za RTB Bor

Srbija

16.10.2014. 12:57

Za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor zainteresovano je 15 investitora, od kojih su četiri iz Srbije.
Među strancima, najviše je firmi iz Velike Britanije, a najpoznatija od njih je „Goldman Saks“, investiciona banka, iza čijeg pisma o zainteresovanosti je, očigledno, skriven neki veći investitor.
Ova institucija, naime, pruža finansijske usluge velikim korporacijama, bogatim pojedincima, ali i vladama raznih država.
Sa spiska od 15 mogućih kupaca, koji su se javili našoj Agenciji za privatizaciju, svega je nekolicina iz metalskog sektora. Kanadski „Mundoro kapital“, koji se bavi akvizicijama, istraživanjem i razvojem, već je prisutan u Srbiji i ima dozvole za istraživanje ruda. 
Osim nje, iz ove države se javila i kompanija „Reservoir minerals“, koja u Srbiji ima već 12 licenci za istraživanje ruda, što uključuje projekte istraživanja zlata, srebra, bakra, olova i cinka. Ova kompanija ima dozvole za istraživanje ruda i u Africi, u Kamerunu i Gabonu. 
I zainteresovani investitor iz Amerike već je prisutan u našoj zemlji. „Nenj generation ponjer“ iz SAD, bavi se, osim istraživanjem i vađenjem ruda, i energetikom u domenu obnovljivih izvora. Već postoje preliminarni sporazumi sa Republikom Srbijom i EPS-om oko energetskih projekata. Druga zainteresovana firma iz ove države,“Simon metalurgic“, registrovana je u Delaveru, popularnoj američkoj ofšor zoni. 
I iz Belike Britanije pristiglo je pismo jedne od „sektorskih“ kompanija. Reč je o firmi „Lundin mining“, koja u oblasti metalske industrije ima razvijeno poslovanje i projekte u Portugaliji, Švedskoj, Španiji i SAD, gde proizvode bakar, cink, olovo i nikl. Ova kompanija ima i 24 odsto udela u rudniku bakra i kobalta u Demokratskoj Republici Kongo. 
Još je nepoznanica kakve su konkretne ponude, odnosno, kakve želje imaju investitori u pogledu RTB „Bor“, a mogućnosti idu od strateškog partnerstva do kupovine dela imovine. Sudeći prema delatnostima kojima se bave mogući ulagači, a su im potpuno različiti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.