Srbija

16.10.2014. 18:12

B92

Autor: Nova Ekonomija

Putin: Rusija ne može sama da gradi Južni tok

Srbija

16.10.2014. 18:12

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Beogradu da gasovod Južni tok ne može biti realizovan jednostrano.
„Kao i u ljubavi, može biti srećna samo ako učestvuju dve strane. Ne možemo sami da gradimo cevovod vredan više milijardi evra ukoliko naši partneri razmišljaju da li je taj projekat potreban ili nije.“
Putin je podsetio da je slično bilo i na početku realizacije izgradnje gasovoda Severni tok, a da sada kada je izgrađen, svi vide da se pokazao kao izuzetno koristan. 
„Ubeđen sam da je Južni tok potreban evropskim korisnicima jer smanjuje tranzitne rizike, problemi su povezani isključivo sa političkim pitanjima i u ovom slučaju nanosi štetu ekonomiji“, naveo je Putin. 
Što se tiče snabdevanja gasom tokom zime, Putin je naveo da Rusija ne želi da dođe do bilo kakve krize u snabdevanju. 
„Sasvim odgovorno vam kažem da ruskom krivicom neće biti nikakve krize. Rusija je pouzdan partner i imamo dovoljno resursa da zadovoljimo i svoje i potrebe korisnika u Evropi i Aziji“, istakao je ruski predsednik. 
Ono što, međutim, može da bude problem jesu tranzitni rizici, bio je izričit Putin. 
„Ako vidimo da ukrajinski partneri počnu da uzimaju gas iz izvoznog cevovoda, onda ćemo kao i 2008. godine smanjivati obim isporučenog gasa za onoliko koliko oni uzmu“, kazao je Putin. 
Izrazio je, međutim, nadu da će se svi partneri u najskorije vreme dogovoriti i da nikakvih problema u snabdevanju neće biti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. SOSINO I ΛV ZAMAJAVANJE U VEZI RTB BOR BEZ KRAJA!

    RTB Bor čeka još jedno sudbonosno i maglovito proleće, a možda i leto uz pomoć MMF, države, a da li će biti tender za privatizaciju, ili strateško partnerstvo, uz to neće biti pomoć budžeta države. RTB Bor nije siroče? Ovih godina RTB Bor je poslovao sa gubicima, a 2017, kažu biće sa profitom, najmanje 55 miliona evra. Još jedna neočekivana obmana sa pranjem svega osim savesti. Kako može RTB Bor da bude profitabilan kada se opralo i pokralo sve što je moglo. Zlato, srebro, bakra, pare sve je nestalo i oprano. Od privatizacije nema ništa, od zamajavanja u vezi RTB Bor biće sve dok trajektorija novca od RTB Bor i budžeta države je maglovita biće još zamajavanja o reformi, privatizaciji i šta još u vezi RTB Bor. O raspisivanju tendera marta meseca, a sada ga pomeraju za jun, o privatizaciji, strateškom partnerstvu ili svakojakim zamajavanjima priča se nastavlja po ne znam kog puta, najmanje deset. Zbog čega da se tradicija prekine, kada pare, zlata, bakra i srebra ima za sve zainteresovane muljarske strane. Dobru tradiciju ne treba napustati. 2018. godina počela je sa izvozom bakra i ostale robe iz RTB Bor  u vrednosti od 15,6 miliona dolara. Nažalost, profitabilno poslovanje RTB Bor je još jedno zamajavanje, a zaboravljena su dugovanja Mitilineosu 40 miliona dolara, toliko iznosi rudna renta neplaćena državi, dug za struju nekih 80 miliona evra. Ako se odloži raspisivanje tendera za jun mesec, onda ΛV je džaba klečao kinezima ispred kolena, priče da su desetak firmi zainteresirane za RTB Bor, ko u tome još veruju, možda jedino autori bombastih izjava ili se čeka Soaskovski da ga privole da ode u penziju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.