Srbija

17.10.2014. 13:18

Politika, Agencije

Autor: Nova Ekonomija

Rebalansom budžeta minus u kasi veći za 42 milijarde dinara?

Srbija

17.10.2014. 13:18

Nacrtom rebalansa budžeta Srbije za 2014. godinu minus u državnoj kasi povećan je za 42 milijarde dinara, na oko 224,8 milijardi dinara.
Time je budžetski deficit uvećan sa predviđenih 4,6 na sedam odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Kako je navedeno, budžetski prihodi su smanjeni na 897,2 milijarde, a rashodi povećani na 1.121,9 milijardi dinara.
Budžetom Srbije za 2014. godinu predviđeni su prihodi od 930 milijardi, rashodi od 1.113 milijardi, odnosno deficit od 182,5 milijardi dinara. 
Nacrt rebalansa budžeta najverovatnije će se sledeće nedelje naći pred članovima kabineta premijera Aleksandra Vučića, nakon čega će biti prosleđen skupštini na usvajanje, prenosi Politika. 
Prema saznanjima lista, prekrojenom državnom kasom planirani su izdaci za plate od 201 milijardu, dok transferi fondu PIO dostižu 251 milijardu dinara. 
Velika rashodna stavka su i izdaci za kamate (112 milijardi), ali i subvencije (93,6 milijardi dinara), koje su povećane u odnosu na prvobitni plan. 
Politika piše i da je veća stavka koja se odnosi na subvencije privredi, što najverovatnije znači da su tu ukalkulisani rashodi za Železaru u Smederevu, jer je, prvobitno, budžetom bilo predvidjeno da Železara do rebalansa nadje strateškog partnera. 
Rebalansom je planirano i smanjenje osnovice za obračun zarada na 17.100 dinara, dok je ona prethodno iznosila oko 19.000 dinara, što znači da će plate zaposlenima u javnom sektoru biti svima linearno manje oko 11 odsto. Ukoliko se u međuvremenu ne donese uredba, oni koji imaju plate manje od 25.000, sudeći prema ovom predlogu bilansa, neće biti zaštićeni. 
Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno je da ministar finansija do 15. oktobra dostavlja vladi nacrt Zakona o budžetu, što znači da po budžetskom kalendaru predlog budžeta za narednu godinu malo kasni. 
Propisi predviđaju i da vlada do 1. novembra usvoji predlog tog zakona, kako bi Skupština Srbije usvojila budžet za 2015. do 15. decembra, navodi Politika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Eh Vi novinari , svuda gurate nos…Da li vam je palo na pamet da ovim svojim piskaranjem možda kvarite posao nekom „vrednom“ državnom službeniku , da ne kažem , samoj „državi“ ugrožavate posaao….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.