Svet

16.03.2020. 09:48

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Borba Vašingtona i Berlina oko vakcine protiv korona virusa

Foto: Pixabay

Svet

16.03.2020. 09:48

Vlada Nemačke pokušava da spreči kompaniju CureVac iz Tubingena, koja trenutno razvija vakcinu protiv korona virusa, da svoje laboratorije izmesti u Sjedinjene Američke Države, usled ponuda za preslejenje koje su izneli najviši zvaničnici Bele kuće.

Agencija Rojters (Reuters) prenosi da trenutna administracija u Vašingtonu razmatra kako da dođe u posed vakcine koju razvija CureVac, kao i da nemački političari insistiraju da ni jedna zemlja ne bi smela da ima monopol na bilo koju vakcinu u budućnosti.

Nemačka novina Velt am sontag (Welt am Sonntag) prethodno je izvestila da je predsednik SAD Donald Tramp lično uključen u ceo projekat i da je ponudio novac kompaniji kako bi se preselila u SAD, kao i da je zvanični Berlin dao kontraponudu kako bi CureVac ostao.

CureVac je tokom nedelje izdao saopštenju u kom odbacuje „glasine o preuzimanju (firme)“, a najveći investitor je kazao da želi da rešenje koje trenutno razvijaju „pomogne ljudima širom sveta, ne samo regionalno“.

Mediji su prethodno izvestili da CureVac razvija više vakcina protiv korona virusa i da trenutno bira dve najbolje koje će uputiti na klinička ispitivanja.

Privatna kompanija se nada da će imati prototip vakcine do juna ili jula, kada će od nadležnih organa zatražiti dozvolu za testiranje na ljudima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.