Svet

02.04.2020. 22:34

securingdemocracy.gmfus.org

Autor: Nova Ekonomija

Kina pojačala informacione napore tokom korone

Zvanični Peking je tokom globalne zdravstvene krize uvećao opseg svoje globalne informativne strategije, a na društvenim mrežama i zvaničnim medijima sve više zauzima agresivni pristup manipulacijom medija, navodi se u analizi Alian...

Foto: Marcin Białek (Wikimedia)

Svet

02.04.2020. 22:34

Zvanični Peking je tokom globalne zdravstvene krize uvećao opseg svoje globalne informativne strategije, a na društvenim mrežama i zvaničnim medijima sve više zauzima agresivni pristup manipulacijom medija, navodi se u analizi Aliance for Securing Democracy.

Kineske diplomate sve češće koriste Tviter za promovisanje zvaničnih stavova Pekinga, koji je blokiran u toj zemlji, a velike socijalne mreže su u međuvremenu i deaktivirale mreže naloga koje su prepoznale za deo mreže za dezinformisanje.

Istovremeno, zvaničnim kanalima često se i promovišu teorije zavere, poput onih da je američka vojska odgovorna za širenje virusa u samoj Kini, često služeći se ruskim i iranskim medijima.

„Tokom ranih faza (pandemije) zvanične poruke Kine su se fokusirale na ljudske priče i napore koje je Peking preduzimao da bi odgovorio na krizu. Ali kako se virus širio u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama tokom poslenjih meseci, pristup se promenio. Od (kraja februara do kraja marta) 40% najčitanijih članaka državnih medija na društvenim mrežama ticala su se kritika kako je (američki predsednik Donald) Tramp rešavao krizu. Čini se da je ovo jedna od stavki šire informativne strategije Pekinga, koja naglašava haotičnu prirodu demokratskih sistema„, navodi se u tekstu.

Dodatno, kineski državni mediji i Jutjub kanali direktno i indirektno promovišu poruku kako su Ujguri u Sinkjangu zadovoljni „kampovima za reedukaciju“, dok istovremeno kritikuju zapadne medije, koji izveštavaju da se u toj kineskoj pokrajini ljudska prava muslimanske manjine sovno krše, kao propagandu.

„Dok se informativna strategija Rusije zasniva na odbijanju publike od Zapada, kineski način je promocija pozitivne slike te zemlje i modela upravljanja… (Kina) se trudi da umanji privlačnost demokratskih sistema kao alternativa autoriritarnoj vladavini ili da uspori i omete sposobnost Zapada da podržava demokratski napredak“, dodaje se u analizi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.