Srbija

30.10.2014. 15:27

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Trećina firmi u Srbiji nema nijednog zaposlenog

Srbija

30.10.2014. 15:27

U Srbiji postoji 26.000 firmi bez ijednog zaposlenog što je 30 odsto od ukupnog broja firmi, izjavio je direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.
On je na predstavljanju publikacije najuspešnijih i najboljih preduzeća u Srbiji u 2013. „TOP-300“, novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da je broj tih firmi u Srbiji manji nego u susednim zemljama.
U Hrvatskoj firme bez ijednog zaposlenog čine čak 50 odsto ukupnog broja firmi, dok je u Velikoj Britaniji čak tri četvrtine takvih firmi. 
On je potsetio da je u Srbiji 2003. godine kada APR nije postojala i registracija se radila u sudu, a finasijski izveštaji se podnosili Narodnoj banci, bilo 21.000 firmi bez zaposlenih ili 29 odsto, dok je 2005. takvih firmi bilo 25.000. 
„Ovde se ne radi ni o kakvim fantonskim kompanijama, već o legalnom modelu da se posluje funkcioniše i obavlja privredna delatnost. Te firme se bave privrednom delatnošću u kojoj nije neophodan uslov da određeno lice postoji i uglavnom su to uslužne oblasti“, naglasio je Obradović. 
Po njegovim rečima, jedan od problema Srbije je i to što se od 2007. godine broj privrednih subjekata kreće oko 330.000. 
„Srbija mora da poveća bazu privrede jer se ‘zakucala’ na brojci od oko 330.000 privrednih subjekata. To treba promeniti i raditi na popularizaciji kroz školu i obrazovanje“, kazao je Obradović. 
On je naveo da je među 750.000 nezaposlenih u Srbiji samo 7.000 visokokvalifikovanih zanatlija: „Mi smo zanate zanemarili, a negujemo menadžere i oni ne mogu nigde da se zaposle, a podaci jasno pokazuju da zanati imaju perspektivu“, kazao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. OFERTA DE PRÉSTEC URGENT URGENT APLICAR ARA: (hudsonvalleyfederalfinance@gmail.com) Esteu buscant un préstec empresarial? préstec personal, préstec domèstic, cotxe, préstec estudiantil, préstec de consolidació de deutes, préstecs sense garantia, capital de risc, etc. O un banc o un banc ha denegat un préstec? institució financera per qualsevol motiu. Estem Hudson Valley Federal Finance Credit Union, préstecs a empreses i particulars a un tipus d’interès baix i assequible Taxa d’interès del 2%. Si estàs interessat en un préstec? Poseu-vos en contacte amb nosaltres avui mateix a (hudsonvalleyfederalfinance@gmail.com) i obteniu el vostre préstec avui mateix. WhatsApp: +15186011966
    https://www.facebook.com/HVFFCU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.