Srbija

30.10.2014. 19:41

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Fiskalni savet: Guvernerkine kritike neosnovane

Srbija

30.10.2014. 19:41

Fiskalni savet smatra neosnovanim kritike koje je na račun njegovih članova uputila Jorgovanka Tabaković zbog toga što su komentarisali gubitke centralne banke.

U saopštenju članovi Saveta podsećaju da nisu prvi put meta neosnovanih napada guvernera, pominjući slučaj iz juna 2013, kada ih ih je Tabaković označila (kao i MMF) kao krivce za slabljenje dinara, ali, primećuju u Fiskalnom savetu, i stručnoj i široj javnosti i tada je bilo jasno da je uzrok slabljenja dinara i drugih valuta zemalja u razvoju bila najava promene monetarne politike FED. 

U odgovoru na kritike guvernerke oni navode da se u njihovom poslednjem izveštaju Narodna banka Srbije ni ne pominje, a reč je „Oceni Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetu republike Srbije za 2014. godinu“, pripremljenoj za Narodnu skupštinu. 

„Analiza poslovanja NBS nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti Saveta guvernera. Preciznije, to bi bilo u našoj nadležnosti jedino ako bi se gubici NBS finansirali budžetskim rashodima, što ovaj put nije bio slučaj“, navodi se u saopštenju. 

Takav odgovor, kažu u FIskalnom savetu, dali su i na pitanje novinara o gubicima NBS i primećuju da su mediji tačno i u potpunosti preneli taj odgovor. 

Ukazujući da predstavnici državnih institucija moraju argumentovano da iznose svoje stavove i da se uzdržavaju od davanja netačnih i neproverenih izjava, u Fiskalnom savetu poručuju da su uvek spremni na stručnu i, ako postoji interes javnosti, javnu diskusiju sa najvišim predstavnicima NBS o ekonomskoj politici, pa i pojedinačnim ekonomskim temama. 

„Na taj način bi se predupredili budući nesporazumi i dao doprinos boljem razumevanju nadležnosti i naših stvarnih stavova“, poruka je u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Prvi efekekti populacione politike predsednika Vučića, će biti onda kad se stvarno bude videlo da su se povećale plate, da se ne čeka kod lekara ceo dan iako si zakazan pa neki uđu i preko reda, a ne da se priča šta će sve uraditi. Lepa je teorija, ali treba da se vidi u praksi. Dok se to ne vidi teško ćenam biti bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.