Srbija

06.11.2014. 13:04

Politika, Beta

Autor: Nova Ekonomija

SANU podneo 22 stranice primedbi na Beograd na vodi

Srbija

06.11.2014. 13:04

Članovi odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za arhitekturu i urbanizam ocenili su da je nacrt prostornog plana Beograd na vodi potrebno izmeniti.
U protivnom će to biti izolovano ostrvo, teško pristupačno i jedva prohodno, preneo je list Politika.
Taj beogradski dnevnik naveo je da je odbor SANU primedbe na nacrt prostornog plana izneo na 22 stranice i dostavio ih Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.
Kako su ocenili članovi odbora, ako se nacrt plana ne izmeni, „Beograd na vodi“ ostaće izolovano ostrvo u centru prestonice, teško pristupačno i jedva prohodno, koje će izazvati saobraćajne probleme i u drugim delovima grada. 
Stambeni i poslovni prostor visoke klase biće prenaseljen, sa ozbiljnim ekološkim i socijalnim posledicama. Manje i srednje trgovine biće ugrožene izgradnjom džinovskog tržnog centra. 
Jedna od primedaba je i da u kompleksu nema dovoljno parkova i trgova, a nije najsrečnije rešen ni prilaz reci za šetače. 
Uz to, konstatuje se da će „Beograd na vodi“, zbog kule od 220 metara i solitera do 100 metara visine, biti ogroman zid stereotipne arhitekture koji će zakloniti istorijska znamenja grada, od Spomenika pobedniku preko Terazija do Hrama Svetog Save. 
„Neki objekti u priobalju nadvisuju Terazijski plato za 58 metara. Vrh kule je na nadmorskoj visini od 295 metara, dok je Palata Albanija na 167, Beograđanka dostiže 214, a krst Svetosavskog hrama je na 216 metara. Kula ‘Beograda na vodi’, dakle, premašuje najviše tačke u panorami grada za 80 do 128 metara“, naveo je odbor SANU, kojim je rukovodio akademik arhitekta Milan Lojanica. 
Mreža saobraćajnica u budućem kompleksu nije dovoljna za predviđenih 17.700 stanovnika, a problemi će nastati i u zonama grada koje će se graničiti s „Beogradom na vodi“. 
Članovi Odbora naveli su da je neophodan novi most kojim bi se Sava premostila po sredini kompleksa. Gradsko-regionalna železnica je izbačena, umesto da bude spojena s dunavskim pružnim koridorom, a nije predviđena ni metro stanica. Rečni saobraćaj se u planu ne spominje, kao ni pristanište za putničke brodove. 
Parkovi su odvojeni od reke i nema ih dovoljno. U nacrtu plana je navedeno da se zelene površine prostiru na 24 hektara, ali zato što su uračunate i ledine na levoj obali Save, gde se ništa neće graditi i koja, naveo je odbor SANU, uopšte nije povezana sa „Beogradom na vodi“. 
Takvo „knjigovodstvo“ se, prema oceni akademika, ne može smatrati korektnim. 
Radnom grupom koja je pripremila dokument o „Beogradu na vodi“ rukovodio je Milan Lojanica, a članovi su bili magistar arhitekture Miodrag Ferenčak, profesor Borislav Stojkov i profesor Ratomir Vračarević. 
U toku rada oni su se konsultovali sa Odeljenjem Likovne i muzičke umetnosti SANU, Odeljenjem za gradjevinarstvo inženjerske akademije Srbije, predstavnicima Akademije arhitekata Srbije i strukovnih asocijacija inženjera, tehničara, arhitekata i urbanista Srbije, prenela je Politika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pozdrav, Ovo je obavijestiti javnost da je rimokatolička osoba u skladu s Matejom 7,7 otvorila ekonomsku priliku za sve one kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Potreban vam je hitan zajam za brisanje dugova ili potreban home equity zajam kako biste poboljšali svoje poslovanje? Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Ne tražite dalje, Gledajte Isusa … Biblija kaže (Luka 11,10) Jer svatko tko pita prima; onaj koji traži nalazi; i onome koji kuca, vrata će se otvoriti. Zato nemojte propustiti ovu priliku jer je Isus isti jučer, danas i zauvijek. Molim vas, ovo je za ozbiljno razmišljanje i Bog se boji ljudi Primajte naše iskrene pozdrave iz kršćanske organizacije, Kontaktirajte nas danas putem ove e-pošte: (JOSIPMILLEY@GMAIL.COM)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.